reklama

Serveru Globe24.cz to prozradil politolog Jan Kubáček. Agentura Phoenix research online zpracovala průzkum, který monitoruje šance nově vzniklých hnutí. Server Globe24.cz má jeho výsledky k dispozici a jak se ukazuje, potřebných pět procent žádné nové hnutí postavené na známém jméně neuspěje.

Kromě Teličky se pokusí do Evropského parlamentu dostat i Jaromír Štětina s hnutím Evropa společně, ten má ale šance nejmenší. Pouze 1,1 procenta. Oproti tomu Telička si vede nejlépe. Průzkum mu dává 4,8 procent šanci na úspěch.

To ale nestačí, protože své europoslance budou mít jen ty strany a hnutí, které dosáhnou minimálně pěti procent. A to by se nyní nepovedlo ani Jaromíru Soukupovi. Ředitel televize Barrandov by totiž skončil se 4,7 procenty.

"Šance Teličky a Soukupa nejsou vyloučené. Budou ale muset zmobilizovat voliče na základě emocí a témat," uvedl pro Globe24.cz politolog Kubáček.  Dodal, že Soukup šanci má, ale bojuje s pasivitou cílových skupin voličů u evropských voleb.

Soukup šance mají, jejich jména jsou známá, budou však bojovat s nízkou účastí voličů a velmi malým zájmem veřejnosti o evropské volby.

Soukupovi podle Kubáčka nepomáhá skepse a nezájem voličů o eurovolby. "Soukup šance má, bude ale bojovat s nízkou účastí voličů a velmi malým zájmem veřejnosti o evropské volby," dodal pro Globe24.cz Kubáček.