reklama

Nošení přetížených školních tašek může podle ředitelky odboru hygieny dětí a mladistvých Hygienické stanice hlavního města Prahy Blanky Kučerové způsobovat bolesti zad a může být i jedním z důvodů vadného držení těla. "Rodiče by se měli zamyslet nejen nad brašnou, ale i jejím obsahem. I sebelepší brašna, pokud je přeplněná, může dítěti škodit," dodala.

Prázdná taška pro děti prvního stupně ZŠ nesmí podle platných norem vážit víc než 1,2 kilogramu, u dětí druhého stupně může být o 200 gramů těžší. Odborníci doporučují, aby plná nevážila víc než deset až 15 procent váhy dítěte. Například u nejmenších dětí mezi 18 až 22 kilogramy by plný batoh měl mít nejvýše 2,2 až 2,8 kilogramu.

"Pokud je dítě drobnější postavy nebo má vadné držení těla, případně je nuceno nosit každý den brašnu delší dobu, věnujte váze a obsahu brašny každodenní pozornost," uvádí SZÚ. Nejtěžší předměty by měly být v batohu co nejblíže zádům a obsah symetricky rozdělený na obě strany.

Aktovka by podle odborníků měla mít pevnější tvar i materiál a nepromokavé dno. Zadní stěnu doporučují vypolstrovanou a přizpůsobivou tvaru zad. Také popruhy jsou vhodnější vyztužené a alespoň čtyři centimetry široké a 70 centimetrů dlouhé. Zásadní je také jejich nastavení, především se nemají dotýkat krku dítěte.