reklama

V letošním rozpočtu bylo na sport zhruba 5,6 miliard korun, zatímco v roce 2015 tři miliardy korun. Rozdělování peněz sportovcům se ale kvůli aféře Pelta dostalo do časového skluzu.

Stávající systém financování klubů, který prosazovala zejména exministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), není podle odborníků ideální. Ministerstvo se snažilo podpořit kluby prostřednictvím programu VIII, který směřoval peníze přímo do nich, aniž by je přerozdělovaly svazy. Vyplacená částka se odvíjela od počtu sportovců.

"Současný systém nahrával manipulacím, kdy se uměle sbíraly podpisy údajných sportovců a ministerstvo na základě těchto seznamů podporu vyplácelo," řekla ČTK právnička neziskové organizace Transparency International Sylvie Kloboučková.

Těmto nesrovnalostem by podle ní měly předcházet sportovní rejstříky, které by měly vzniknout podle novelizovaného zákona o sportu. "Rejstřík je klíčový pro transparentní rozdělování prostředků tak, aby se předešlo situacím, jako je stávající policejní vyšetřování (sportovních dotací)," uvedl šéf Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval.

Pro financování klubů je klíčové financování ze strany měst a obcí, upozornil. Novela loterijního zákona ale tuto podporu snížila a financování sportu z více zdrojů měl řešit nový zákon o podpoře sportu. Nastavený systém byl přitom podle starostky Sokola Hany Moučkové zcela transparentní a podporovalo ho celé sportovní prostředí. Nedokončení nového zákona o sportu považuje za největší neúspěch koalice ČSSD, ANO a lidovců, protože údajně nechává sportovce v nejistotě, co bude dál.

V průběhu volebního období se ve sportu snížily také příjmy od sponzorů. "Pomohly by daňové úlevy a hlavně opatření k uplatnění společenské odpovědnosti firem, jak je to obvyklé všude na světě," řekl ČTK šéf České unie sportu Miroslav Jansta.

Jednou z mála pozitivních věcí je podle Kejvala spuštění programu na podporu druhé kariéry vrcholových sportovců. Pomáhá jim po skončení jejich aktivní činnosti zařadit se do pracovního procesu.