reklama

Přestože prosazení zákazu kouření bylo pro provozovatele významným zásahem do jejich podnikání, žádné hromadné stížnosti na něj Asociace hotelů a restaurací (AHR) neeviduje. Provozovatelé se podle jejího prezidenta Václava Stárka se zákazem smířili, neočekává proto ani žádný výrazný nárůst pokut, jež nyní budou moci kontroloři za porušení zákazu udělovat.

Jinak tomu ale může být u podniků, které se kvůli zákazu kouření změnily na soukromé kluby. Nyní AHR čeká, jak se s těmito podniky státní správa vypořádá, dodal Stárek.

Příchod studeného počasí jako možné riziko očekává například Marek Karlík, výčepní v nádražní restauraci v pražských Dejvicích. Ta doposud se zákazem kouření problém neměla, protože má dvě velké zahrádky, kam se mohou kuřáci uchýlit.

Podle Zbyňka Švece ze společnosti ASW Systems, která do restaurací dodává pokladní systémy, ani ostatní provozovatele restaurací a barů významný pokles hostů zřejmě nečeká. "Zkušenosti některých restaurací, které již dříve dobrovolně zrušily kouření, ukazují, že zpočátku sice počet hostů klesl, ale po nějaké době se návštěvnost zvýšila mnohdy i nad původní hodnoty," uvedl. Připustil ale, že na dopady zákazu v plošném měřítku bude nutné ještě několik měsíců počkat.

Pivovary mluví o tom, že se prodej piva v restauracích v červenci snížil meziročně o devět procent, a to bylo letos pěkné počasí. Větší ztráty očekávají na podzim a v zimě.

Podle výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven Martiny Ferencové se očekávání zákonodárců nenaplnila. Pokles spotřeby cigaret podle ní nenastal, lidé jenom méně chodí dovnitř do podniků a spíše si koupí pivo domů. "Místo toho, aby kuřáci stáli sami před bary a výčepy, tak se k nim naopak přidávají známí, se kterými popíjí," uvedla. Očekává tak do budoucna také více stížností na hluk.