Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ústavní soud se zastal řemeslníka, který přišel o prsty

Ústavní soud ČR
Ústavní soud ČR
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno/České Budějovice - Ústavní soud (ÚS) se zastal řemeslníka ze Slovenska, který přišel při řezání prken o čtyři prsty. Muž tak má nyní šanci na vyšší odškodné.

Stěžovatel se na základě nabídky uveřejněné Úřadem práce v Českých Budějovicích dozvěděl o nabízené pozici svářeče-zámečníka, kterou vedlejší účastník inzeroval jako pracovní poměr na plný úvazek na dobu neurčitou.

Když se dostavil na pracoviště vedlejšího účastníka a projevil o inzerovanou práci zájem, jeden ze zaměstnanců vedlejšího účastníka mu zadal pracovní úkol, aniž by ho před zahájením výkonu práce poučil a aniž by s ním uzavřel jakýkoliv typ pracovní smlouvy či dohody, popisuje okolnosti kauzy usoud.cz.

Řemeslník několik hodin vykonával na pracovišti vedlejšího účastníka manuální práci a v odpoledních hodinách si při řezání dřevěných prken přivodil vážný úraz pravé ruky, v důsledku kterého utrpěl amputaci čtyř prstů a zranění palce pravé ruky. Muž byl hned po úrazu hospitalizován a opakovaně operován, avšak úraz zanechal na jeho zdraví trvalé následky.

Muž se v civilním procesu domáhal náhrady škody a ztráty výdělku. Okresní soud v Českých Budějovicích ovšem žalobu zamítl, což zdůvodnil zejména tím, že mezi zraněným mužem a firmou nevznikl žádný pracovněprávní vztah. Krajský soud v Českých Budějovicích rozsudek potvrdil, stejně jako Nejvyšší soud. Případem se teď musí Okresní soud v Českých Budějovicích znovu zabývat.

V úvahu připadá možnost, že byl muž v takzvaném faktickém pracovním vztahu. Ať už bude odpověď na právní otázku jakákoliv, je podle ÚS nutné zohlednit, že řemeslník byl ve vztahu k firmě v pozici slabší strany.

"Nepostačí jenom říci, že nebyl v pracovním poměru, že neexistuje pracovní smlouva. Obecné soudy zanedbaly své povinnosti," řekla novinářům soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková. "Nepřihlédly ani k právu EU, které vyžaduje ochranu uchazeče o zaměstnání v podobném standardu, jako je ochrana zaměstnance," doplnila soudkyně.

Témata:  Ústavní soud ČR úrazy zaměstnanci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy