Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odbory připraví protesty, pokud vláda nezvedne platy dle jejich požadavků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Marie Cvrčková, EuroZprávy.cz

Praha - Odboráři trvají na přidání učitelům o 15 procent a ostatním zaměstnancům veřejného sektoru o deset procent, a to od listopadu. Pokud se tak nestane, jsou připraveni uspořádat protestní akce.

Na mimořádném jednání v Praze se na tom dnes shodly dvě stovky zástupců odborových svazů. Termín případného protestu předáci zatím nestanovili. Podklady k připravovanému vládnímu nařízení o zvýšení platů obsahují ještě další dvě varianty - růst o čtyři procenta pro všechny, nebo o 12 procent pro učitele a o sedm pro ostatní.

"Požadovali jsme původně růst platů od září. Už jsme ustoupili, nemáme kam. Jsme připraveni uspořádat protestní akce. Není to náš cíl, chceme se dohodnout. Protesty se nemusí konat, bude záležet na dohodě s vládou," řekl na jednání předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Podle mluvčího odborových svazů veřejného sektoru a šéfa úřednických odborů Pavla Bednáře předáci letos zahájili vyjednávání s vládou dřív než obvykle a očekávali, že jasno o zvýšení výdělků kantorů, hasičů, policistů, pracovníků v kultuře a sociálních službách či zdravotníků bude už v červenci. "Začali jsme vyjednávat včas. První jednání byla velmi optimistická. Nyní se přelila do pesimismu," řekl Bednář.

Podle odborů se jednání o platech vzhledem k harmonogramu přípravy rozpočtu na příští rok dostává do časové tísně. Vnímají to jako "narušení sociálního smíru". Odboráři to uvedli ve svém usnesení, které dnes jednohlasně schválili. Dokument zašlou premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) a lídrům vládních stran.

Vláda by o návrhu rozpočtu měla jednat v pondělí 4. září. V dalších dnech by se pak mělo konat další kolo vyjednávání s odbory. Podle výsledku odboráři zvolí další postup. Tripartita by se podobou státní pokladny na příští rok měla zabývat 18. září. Sněmovna by pak návrh zákona o rozpočtu měla dostat do konce září.

Témata:  odbory školství platy CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy