Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výbor řeší vydání Babiše a Faltýnka, oba politici dnes mají vypovídat

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mandátový a imunitní výbor Sněmovny opět projednává policejní žádost o vydání šéfa ANO Andreje Babiše a jeho kolegy Jaroslava Faltýnka. Před Babišem před poslanci z výboru asi hodinu vypovídali policista Pavel Nevtípil a státní zástupce Jaroslav Šaroch.

Po Babišovi bude ve výboru vypovídat ještě Faltýnek. Oba přední politici vládního hnutí chystají po slyšení před poslanci tiskovou konferenci.

Předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS) před dnešním jednáním řekla, že se Babiš dopoledne seznámil s policejní žádostí o své vydání. Uvedla rovněž, že by výbor už dnes mohl dospět k rozhodnutí, zda Sněmovně doporučí Babiše a Faltýnka ke stíhání vydat či nikoli. Organizační výbor navrhl, aby Sněmovna o vydání Babiše s Faltýnkem hlasovala ve středu 6. září.

Babiše chce policie stíhat pro podezření z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie. Faltýnek je podezřelý z dotačního podvodu ve formě účastenství. Babiš jakékoli pochybení v souvislosti s Čapím hnízdem odmítá.

Babiš a Faltýnek čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Čapím hnízdem od předloňského roku. Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Loni Babiš ve Sněmovně řekl, že v té době vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky, nynější manželky Moniky Babišové. Po několika letech, kdy farma dodržovala dotační podmínku, se vrátila do skupiny Agrofert.

Témata:  Andrej Babiš Jaroslav Faltýnek Miroslava Němcová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy