Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Díky možnosti obědů zdarma se zlepšuje docházka dětí do škol, ukázal průzkum

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V ČR nyní existují dva souběžné státní programy, které dětem školní obědy dotují. Analýza Nadace Open society fund (Nadace OSF) a společnosti Median ukázala, že možnost mít ve školce nebo škole oběd zdarma zlepšuje docházku téměř tří čtvrtin dětí ze sociálně slabých rodin.

Počet těchto dětí se ve školkách, kde mají možnost jíst zadarmo, zvýšil o 37 procent. Děti z chudých poměrů, jejichž rodiče mají potíže s placením obědů, chodí podle analýzy Medianu asi do 40 procent školek a škol. Více se tento problém objevuje na základních školách, což je zřejmě způsobeno povinností školní docházky.

Podle Lucie Pleškové z Nadace OSF se ale dá očekávat, že podíl dětí, které budou mít potíže s placením obědů, se po zavedení povinné předškolní docházky od letošního září zřejmě zvedne i ve školkách.

Rodiče těchto dětí se tak budou moct dostat do potíží. "Nebude to důvod pro vyloučení dítěte z mateřské školy. Nicméně se to s těmi rodiči pak bude řešit správní cestou (se sociálním úřadem - OSPOD), takže jim to zase bude nějak komplikovat situaci," uvedla Plešková. Možnost žádat o obědy zdarma by se podle ní měla řešit systémově a celoplošně. Program MPSV totiž v roce 2020 skončí a o pokračování programu ministerstva školství rozhoduje každý rok ministr.

Podle Eurostatu žije 20 procent českých dětí v ohrožení příjmovou chudobou. Obědy zdarma by ve školkách mohlo dostávat zhruba 70.000 dětí, které tam již chodí. Ministerstvo práce v příštím školním roce zajistí školní obědy pro zhruba 10.000 dětí od tří do 15 let.

Témata:  děti školství

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy