Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman radil velvyslancům: Dělejte ekonomickou diplomacii a si nehrajte si na tvůrce světové politiky

Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Prezident Zeman zahájil školní rok v lánské základní škole (1.9.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Čeští velvyslanci v zahraničních zemích se dnes setkali s prezidentem Milošem Zemanem. Hlava státu je při té příležitosti vyzvala, aby e zaměřili na ekonomickou diplomacii. Varoval před příchodem další ekonomické krize. Zeman před diplomaty, kteří se do Prahy sjeli v pondělí na každoroční týdenní schůzku, chválil spolupráci mezi svou kanceláří a vládou.

Diplomatům dnes Zeman řekl, ať si nehrají na tvůrce světové politiky, ale starají se o drobnou trpělivou černou práci, kterou mají v popisu práce. V projevu se také postavil za visegrádskou skupinu (V4 - ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) či setrvání jednotek NATO v Afghánistánu.

Uskupení V4 přirovnal k Beneluxu či Severské radě, ve které se sdružují země severní Evropy. „Je to užitečné uskupení, které může uvnitř EU přispět k českým zájmům," řekl. Za klíčový zájem ČR pak označil otázku migrace. Pokud se podle něj země vzdá práva rozhodovat o tom, koho přijme na své území, přichází o suverenitu. Migraci z muslimských zemí v té souvislosti označil za kulturně nekompatibilní. „Jsem ochoten čelit obviněním z rasismu a xenofobie," dodal.

Pozitivem pro diplomacii je podle prezidenta současná dobrá ekonomická situace. „Já bych apeloval na velvyslance, aby udělali maximum pro to, aby byla dobrá i v budoucnu, protože občas dostáváme signály, že opět přijde velká ekonomická krize, dokonce větší než ta v roce 2008," řekl Zeman a odkázal na japonského premiéra Šinza Abeho.

Tato ekonomická diplomacie se má podle něj projevovat pomocí českým exportérům, aby se prosadili na zahraničních trzích, a podporou toho, aby případný přebytečný kapitál ze zahraničí směřoval do Česka. "Ale bohužel někteří velvyslanci si hrají spíše na tvůrce světové politiky. Chtěl bych upozornit, že to dokážu pochopit u velmoci. Ale u malé či střední země jako ČR to působí naprosto směšně," uvedl.

Zeman pravděpodobně narážel na krok velvyslance v Pekingu Bedřicha Kopeckého, který v půlce února podepsal dopis diplomatů z několika západních zemí. Čínu v něm vyzvali k dodržování lidských práv. Lidové noviny tehdy informovaly, že Zemana překvapilo, že o Kopeckého kroku nevěděl, i když má jinak vztahy s Čínou plně pod kontrolou.

Témata:  Miloš Zeman diplomacie velvyslanectví

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy