reklama

Nemocnice o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Výsledky studie zveřejnil prestižní odborný časopis Journal of the American Society of Nephrology.

Polycystická choroba ledvin je nejčastější geneticky podmíněné onemocnění. Na 600 porodů připadá jedno nemocné dítě a rodič s onemocněním má 50procentní pravděpodobnost, že onemocní i jeho potomek.

Dochází k poruše vývoje ledvinových kanálků a v orgánu se tvoří cysty způsobující jejich zvětšování a postupné selhání. U pacientů nad 50 let je obvykle nutné nemoc léčit umělou ledvinou, nemocní tvoří osm až deset procent všech pacientů, kteří potřebují dialýzu.

Experti se lék na toto onemocnění snaží najít už více než deset let. Studie Tesařova týmu ukazuje, že již existující lék dokáže zpomalit postup nemoci. „Po ověření výsledků dalšími studiemi by lék mohl do budoucna představovat možnost výrazného zlepšení kvality života pacientů s polycystickými ledvinami a eventuálně i ušetřit náklady na léčbu dialýzou a transplantací," uvedl Tesař.

Za pět až deset let by se podle něj mohly objevit další léky se stále lepším efektem na růst cyst a s lepší tolerancí, která umožní jejich dlouhodobé užívání.