Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mýdlo na Hradě nebude, dokumentarista Horký bude nasbírané peníze vracet

Pražský hrad
Pražský hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Akce Mýdlo na Hradě se konat nebude. Její organizátor, dokumentarista Petr Horký, ji zrušil. Uvedl to dnes na sociální síti facebook. Akce, která se měla 9. září, měla být podle oslavou a setkáním lidí, kterým vadí nabubřelost a papalášství, nikoliv politickým protestem či propagací.

Horkého k zorganizování akce inspirovala oslava narozenin prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Na webu startovačna ni vybral přes 700.000 korun, se Správou Pražského hradu se ale nedohodl na podmínkách oslavy. Hrad podle Horkého chtěl, aby se akce zúčastnilo z bezpečnostních důvodů maximálně 150 lidí namísto plánovaných čtyř stovek.

Jako alternativu nabídl organizátorovi jiné prostory, ovšem v jiném termínu. Pokud by chtěl na oslavě více účastníků, nabídli mu prostor mezi Míčovnou a Letohrádkem královny Anny.

„Popis projektu na startovači a podpora od lidí to je svého druhu smlouva a já ji nemohu jednostranně změnit. A v projektu jsem jasně napsal, že akce bude 9. září v Jižních zahradách Pražského hradu a pro 400 lidí. Pokud bych cokoli z toho změnil, poruším tuto smlouvu mezi podporovateli/startéry a mnou," vysvětlil Horký serveru iROZHLAS.cz.

Mynář slavil své 50. narozeniny letos v červnu v části Jižních zahrad, které byly kvůli tomu pro veřejnost uzavřeny. Tehdy uvedl, že za pronájem prostor zaplatil 180.000 korun bez DPH. Hostů pozval asi 200 a očekával, že jich přijde kolem 150. Narozeniny v areálu Pražského hradu slavil před rokem i hlavní Zemanův poradce Nejedlý. Kvůli oslavě si pronajal Královskou zahradu a Letohrádek královny Anny, který do té doby k soukromé oslavě nebo ke komerční akci pronajat nebyl.

Hrad oznámil, že uspořádat oslavu v sídle českých králů a prezidentů mohou i další zájemci. Horký poté vyzval, aby se lidé na náklady 400.000 korun složili. „Peníze ze startovače začnu vracet, jakmile mi je převedou," uvedl na facebooku Horký.

Témata:  Pražský Hrad Vratislav Mynář

Aktuálně se děje

17. května 2024 14:04

Slovenský premiér Robert Fico podstoupil další operaci

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) absolvoval v pátek chirurgický zákrok. Jeho stav je stabilizovaný, ale nadále vážný. Informovaly o tom vicepremiér Robert Kaliňák (Směr-SD) a ředitelka banskobystrické nemocnice Miriam Lapuníková.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.