reklama

Fargaš uplatnil řadu námitek proti trestnímu stíhání, tvrdí, že je postihován za znalecký názor, který se neshodoval s náhledem jiných expertů. Stížnost namířenou konkrétně proti usnesení Okresního státního zastupitelství v Ostravě označili soudci za zjevně neopodstatněnou.

"Bude otázkou dalšího důkazního vývoje, který ÚS nemůže jakkoli předjímat, zda bude obhajoba stěžovatele potvrzena či nikoliv," stojí v usnesení.

Kramný byl odsouzen za to, že v roce 2013 na dovolené v egyptském hotelu zavraždil elektrickým proudem svou manželku a dceru. Odpykává si trest 28 let vězení. V březnu verdikt potvrdil Nejvyšší soud, Kramný také podal ústavní stížnost.

V procesu s Kramným, který vinu popíral, hrály zásadní roli znalecké posudky. Těla po převozu do Česka pitvali znalci z Ústavu soudního lékařství v Ostravě, kteří došli k závěru, že oběti zemřely po zásahu elektrickým proudem. Podle znaleckého posudku, který si nechala vypracovat obhajoba, byla nejpravděpodobnější příčinou smrti otrava. Soud si proto objednal revizní posudek, který se přiklonil k zásahu elektrickým proudem.

Policie posléze obvinila znalce Radka Matlacha a Igora Farkaše, jejichž expertizou se zaštiťovala obhajoba, z křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Spolek Šalamoun v červenci podal trestní oznámení na znalce, kteří měli opačný názor než Matlach a Fargaš.