Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úředníci už provedli přes 55.000 kontrol EET

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Finanční správa od zavedení elektronické evidence tržeb (EET) udělala již 55.624 kontrol a uložila 1688 pokut za 15 milionů korun. Uzavřeno bylo osm provozoven. 1. fáze EET byla spuštěna před devíti měsíci, třetí etapa začne 1. března 2018.

Z uzavřených provozoven byla jedna v Praze, v Pardubicích, Zlíně, Českých Budějovicích, dvě v Olomouci a naposledy v úterý ve Slavkově u Brna a Vyškově. Jedna provozovna v Olomouci a provozovna v Praze už ale obnovily svou činnost.

Při více než 55.000 provedených kontrolách pracovníci finanční i celní správy zjistili přes 12.00 prohřešků. Nejčastěji šlo o nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení. V 8234 případech správa předala věc k zahájení správního řízení.

Podle ministerstva EET vedle zavedení kontrolního hlášení přispívá k lepšímu výběru daní, především DPH. S tím souhlasí i hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Zároveň ale upozornil na to, že vyčíslení příspěvku EET je velmi obtížné. "Na rozdíl od kontrolních hlášení, jejichž přínos byl pro státní kasu nesporný, se dopad EET zatím jeví spíš na úrovni statistické chyby," uvedl. Příjmy rozpočtu z DPH meziročně ke konci července stouply o desetinu na 153,5 miliardy korun.

Podle aktuální verze Konvergenčního programu počítá MF s tím, že stát by měl více peněz díky elektronické evidenci tržeb získat nejen z DPH, ale i z daní podnikatelů a firem a ze sociálního pojištění. U daně z příjmu fyzických osob by tak podle materiálu měla EET letos přinést 3,4 miliardy a v roce 2018 pak 3,3 miliardy korun. Na inkasu DPH podle odhadů přinese EET letos 4,5 miliardy Kč a za rok 2,7 miliardy korun.

Podle obchodního ředitele společnosti Bizerba Martina Dvořáka systém EET funguje bez problémů. Zároveň upozornil na to, že obcházení zákona je reálným problémem v maloobchodě stejně jako v dalších oblastech spadajících do EET. "Nejčastější triky však registrujeme u drobných stánkových prodejců, kteří se na EET snaží vyzrát hned několika způsoby. Například si tisknou účtenky dopředu nebo zboží zákazníkům darují," dodal.

Třetí fáze EET se bude týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí také vybraní řemeslníci či další služby. MF 1. října spustí účtenkovou loterii k EET. 

Ministerstvo financí během roku odmítlo požadavek Asociace českého tradičního obchodu, aby nejmenší obchody s jedním pokladním místem mohly získat od státu 10.000 Kč jako kompenzaci nákladů za zavedení elektronické evidence tržeb. Nyní je sleva 5000 korun. MF zároveň hodlá osvobodit od povinnosti evidovat tržby hluchoslepé a nevidomé podnikatele.

Témata:  elektronická evidence tržeb Finanční správa České republiky (FÚ) daně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy