Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vrchní soud zrušil předběžné opatření proti estonské společnosti Taxify

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha - Spor o Taxify se vrátí k pražskému městskému soudu. Vrchní soud v Praze totiž zrušil předběžné opatření, jež zakazovalo estonské společnosti provozovat v Praze taxislužbu s šoféry bez licence řidiče taxi a v neregistrovaných vozidlech.

Návrh na předběžné opatření podalo Sdružení pražských provozovatelů taxislužeb (SPPT). Společnost Taxify se za taxislužbu nepovažuje, označuje se za technologickou platformu spojující řidiče s lidmi, kteří potřebují odvoz.

"Výrok vrchního soudu vítáme. Provoz Taxify funguje v nezměněném režimu již déle než 14 měsíců, a není tedy nejmenší důvod používat proti Taxify nestandardní kroky, které nemají jiný cíl nežli prospěch klasických taxi dispečinků," uvedl manažer Taxify v Česku Roman Sysel.

Podle advokáta Marka Hejduka, který SPPT zastupuje, nedal soud za pravdu argumentaci Taxify, ale opatření zrušil kvůli nepřezkoumatelnosti, protože městský soud svoje předchozí rozhodnutí dostatečně nezdůvodnil. Situace je podle advokáta podobná jako v případě zákazu činnosti firmy Uber v Brně.

"Věříme, že pokud soud prvního stupně bude nucen nyní podrobně odůvodnit své rozhodnutí, nebude pak Taxify mít žádný prostor absurdně tvrdit, že se snad na něj předběžné opatření nevztahuje, jak činil doposud," uvedl Hejduk.

Firmě Uber zakázal provozování služeb v Brně předběžným opatřením krajský soud. Předběžné opatření sice Vrchní soud v Olomouci zrušil a věc vrátil k novému projednání, prvoinstanční soud však v červenci rozhodl o vydání předběžného opatření znovu. Naopak v Praze městský soud působení Uberu nezakázal s tím, že stížnost taxikářů přišla pozdě a Uber v metropoli už dlouhodobě funguje.

Témata:  Praha taxi soudy

Související

Aktuálně se děje

7. září 2024 9:09

Válku to nerozhodne, reagoval Austin na požadavek ohledně úderů do hloubi Ruska

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy