Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozdělení ČSFR je příkladem vyzrálosti obou národů, zní ze Slovenska

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava - Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko dnes prohlásil, že klidné rozdělení Československa je příkladem politické vyzrálosti a přátelství obou národů. Slovenský prezident Andrej Kiska a premiér Robert Fico přijetí ústavy 1. září 1992 označili za základ svobodného státu.

"Období soužití s bratrským českým národem nám přineslo zkušenost, že nejlepším rozhodnutím je opustit pohodlí společného domu a vydat se vlastní cestou národní i státní nezávislosti. Buďme hrdí, že leden 1993 přinesl slovenskému národu vytouženou svobodu, o které jsme snili a o kterou jsme jako národ usilovali po staletí," uvedl Danko na slavnostní schůzi slovenské sněmovny.

Ta se uskutečnila u příležitosti 25. výročí schválení slovenské ústavy, což bylo jedním z milníků v procesu rozdělení společného státu Čechů a Slováků. 

"Přijetí ústavy položilo základ svobodného demokratického Slovenska," uvedl před poslanci Kiska. Dodal, že po přijetí ústavy a vzniku samostatného Slovenska tehdejší politická moc nestoudně pošlapávala ústavní základy země. Kiska tak kritizoval období vlády premiéra Vladimíra Mečiara, která stála u zrodu samostatného Slovenska a kvůli jejíž politice se Slovensko dostalo v 90. letech do mezinárodní izolace a vypadlo z první skupiny zemí snažících se o přijetí do EU a NATO.

Podle Fica, jenž před 25 lety coby poslanec tehdejší Slovenské národní rady hlasoval za ústavu, byl základní zákon rozhodujícím milníkem při vzniku samostatné slovenské státnosti. "Jen tehdy budeme sebevědomý a hrdý národ, když budeme projevovat úctu ke státu, jeho symbolům, institucím, dějinám a především k hrdinům těchto dějin," řekl v projevu Fico.

Předseda slovenské vlády se také vyslovil pro zapojení Slovenska do takzvaného jádra EU. Tímto krokem má země podle něj šanci na historický skok v oblasti přibližování životní úrovně k vyspělým státům.

Témata:  Slovensko Andrej Danko Andrej Kiska Československo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy