Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman má transparentní účet pro volbu prezidenta, zatím na něm není ani koruna

Zeman s Babišem rozstřihli dluhopis ve výši čtyř milionů
Zeman s Babišem rozstřihli dluhopis ve výši čtyř milionů
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman už má povinný transparentní účet pro prezidentské volby. Zatím na něm nejsou žádné finanční pohyby, uvedl Radiožurnál. Češi si budou příští hlavu státu vybírat 12. a 13. ledna 2018.

Již několik měsíců mají transparentní účet Jiří Drahoš a Michal Horáček, kteří stejně jako Zeman ohlásili, že již disponují více než 50.000 podpisy nutnými pro občanskou nominaci. Drahoš měl na svém účtu ke konci srpna zhruba 10,3 milionu korun a Horáček podle dostupného výpisu ke konci července 2,7 milionu.

Účty si již nechali dříve zřídit také Marek Hilšer, Vratislav Kulhánek, Petr Hannig nebo Otto Chaloupka.

Kandidovat chtějí rovněž Jaroslav Kubera, Jiří Hynek, Igor Sládek, Karel Štogl, Vladimír Boštík nebo Miroslav Sládek.

Zájemci o křeslo hlavy státu musí do 7. listopadu podat přihlášku ministerstvu vnitra, které nejpozději 24. listopadu rozhodne o jejich připuštění k volbám.

V kampani může každý kandidát utratit nejvýše 40 milionů korun. Pokud by v prvním kole voleb žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu, prezident vzejde z finálového duelu na konci ledna. Finalisté by do kampaně mohli investovat dalších deset milionů korun.

Témata:  Miloš Zeman prezidentská kampaň prezident ČR

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy