reklama

"Lidé se musí cítit bezpečně. Musíme bojovat za bezpečnost našich lidí, o bezpečnost Evropy," řekl na dnešní tiskové konferenci to uvedl lídr hnutí Andrej Babiš.

Z programu nazvaného "Teď, nebo nikdy" vyplývá, že ANO chce navyšovat peníze pro zpravodajské služby na dvě procenta HDP. Cílem hnutí je mít 30.000 až 35.000 vojáků vybavených špičkovou technikou. Migraci je podle hnutí ANO nutné řešit mimo evropský kontinent.

Zaměstnancům chce Babišovo hnutí zrušit nynější tzv. superhrubou mzdu a nahradit ji dvěma sazbami daně z příjmů 19 a 23,35 procenta z hrubé mzdy.

Nyní platí zaměstnanci daň z příjmů 15 procent vyměřené z hrubé mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění. To odpovídá sazbám 20,1 a 23,35 procenta. Proto chce ano zavést dvě nové sazby, které podle něj pokryjí i existující solidární přirážku. Pro zaměstnance chce zavést výdajový paušál ve formě slevy na pojistném, představovat by měl 500 korun měsíčně.

ANO chce také prosadit zákon o klíčových stavbách a slibuje, že do roku 2021, tedy do konce následujícího volebního období, postaví mimo jiné 170 kilometrů dálnic.

Klouzavý mandát

Do Senátu by se dle ANO mělo volit jen v jednom kole místo nynějších dvou. Také počet ministrů by se měl snížit ze 16 na 13. "Ministr má pracovat ve vládě, na úřadě, ne sedět ve sněmovně," prohlásil Babiš.

Pokud se poslanec nebo senátor stane členem vlády, musí své místo přenechat náhradníkovi a věnovat se řízení svého resortu, stojí v programu. Podle dosavadní praxe si řada ministrů ponechává svůj poslanecký nebo senátorský mandát. Od zrušení druhého kola voleb do Senátu si ANO slibuje snížení nákladů a vyšší volební účast.

Poslancům a senátorům chce ANO zrušit paušální náhrady. Dostávat by měli jen prokázané a účelně vynaložené náklady, které se budou zveřejňovat na parlamentním webu.