reklama

Ještě v roce 2013 nejsilnější vládní strana, letos už jen nejsilnější strana ve Sněmovně co do počtu poslaneckých křesel. Vedoucí úloha ČSSD ve vládě stála stranu některé voliče. Podle několika po sobě jdoucích průzkumech veřejného mínění od různých společností se nyní sociální demokraté pod vedením volebního lídra Lubomíra Zaorálka pohybují na druhém až třetím místě s významnou ztrátou na vedoucí hnutí ANO Andreje Babiše.

EuroZprávy se podívaly na vývoj stranických preferencí ČSSD od začátku letošního roku až do srpna. Z celkového pohledu je patrné, že ČSSD se pohybuje stabilně někde mezi 13 a 18 procenty voličské přízně. 

Volební preference (jde o volební model, tedy případné reálné rozložení sil v Poslanecké sněmovně) ČSSD podle agentury MEDIAN: leden 2017 - srpen 2017

měsíc volební zisk
leden 19,5 %
únor 21 %
březen 20 %
duben 18 %
květen 14 %
červen 14 %
červenec 14 %
srpen 14,5 %

Důležité je také mít na paměti, co se který měsíc ve straně odehrálo. Z toho lze vyvodit, co na potenciální voliče zapůsobilo ať už negativně, tak pozitivně. V lednu strana rozhodla o tom, že volebním manažerem pro podzimní volby bude Jan Birke. V médiích se také poprvé objevily dohady o tom, že strana přemýšlí o novém lídrovi do voleb namísto Bohuslava Sobotky. V únoru na sebe ČSSD upozornila návrhem na kontroverzní zvláštní bankovní daň, v čele resortu průmyslu a obchodu mimo jiné i kvůli nešťastným výrokům skončil Jan Mládek. 

V březnu letošního roku se konal sjezd ČSSD, na kterém Bohuslav Sobotka obhájil křeslo předsedy a navrch se mohl radovat i z toho, že v čele předsednictva stanuli "jeho lidé". Jeho stranický oponent Jeroným Tejc propadl a neuspěl. Sobotka se na sjezdu poprvé ostře obul do ministra financí Andreje Babiše (ANO). V dubnu se rozpadla jihočeská koalice pod vedením Jiřího Zimoly, který následně skončil jako hejtman. Na konci měsíce začala vládní krize, kdy Bohuslav Sobotka oznámil demisi vlády kvůli pochybnému podnikání Andreje Babiše.

 V květnu pokračovala vládní krize, nicméně od demise vlády Sobotka ustoupil a požadoval rezignace ministra financí Babiše. To dlouho komplikoval prezident Miloš Zeman, nakonec však k odvolání Babiše přeci jen došlo a na jeho místo nastoupil Ivan Pilný. V tomto měsíci odstoupila ze svého postu ministryně školství Kateřina Valachová kvůli dotačním podvodům ve sportu. V červnu ČSSD oznamuje, že volebním lídrem nebude Sobotka, ale Lubomír Zaorálek, vedením strany je pověřen ministr vnitra Milan Chovanec. Objevuje se i zpráva, že ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík nebude kandidovat ve volbách do sněmovny. V červenci a srpnu strana naplno rozjíždí kampaň, mění své logo a řeší, zda se má Jiří Paroubek vrátit do ČSSD. 

Volební preference (opět se jedná o volební model, tedy reálné rozložení sil v Poslanecké sněmovně) ČSSD podle neziskové organizace STEM pro období leden 2017 až červen 2017: 

měsíc volební zisk
leden 14,6 %
únor -
březen 15,5 %
duben 16,6 %
květen -
červen 11,4 %
konec června 13,3 %

Z volebních modelů je patrný největší propad ve stranických preferencích ČSSD v červnu, tedy po ukončení vládní krize a po odvolání Andreje Babiše z postu šéfa státní kasy. Nástup nového volebního lídra Zaorálka straně pomohl v tom, že zastavil pád jejich preferencí. Od konce června ji preference mírně rostou.