Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáci dostanou víc peněz, zvýší se jim odměny za účast ve cvičeních

Vojáci AČR
Vojáci AČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Vojáci v aktivních zálohách budou pobírat vyšší odměny za účast na vojenském cvičení. Novela branných zákonů, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman, tak chce zamezit tomu, aby vojákům v aktivních zálohách neklesly kvůli výkonu činné služby celkové příjmy.

Odměny jsou náhradou platu v zaměstnání. "Vzhledem k tomu, že se jedná o zkušené vojáky, kteří tvoří základ jednotek aktivních záloh, není v zájmu státu o ně přijít," napsali předkladatelé téměř ze všech sněmovních frakcí ve zdůvodnění novely.

Vyšší odměny by podle nich mohly přilákat do aktivních záloh i lidi s praxí, a tudíž s vyššími platy, než jaké jsou na základních pozicích v ozbrojených silách.

Novela předpokládá, že odměna vzroste po dvou letech zařazení do aktivní zálohy o dvě pětiny, po čtyřech letech o desetinu a následně o další desetinu po každých třech letech až do 80 procent. V praxi by to znamenalo, že například od druhého roku zařazení do aktivní zálohy by vojákovi v záloze náležela odměna zvýšená až o 7200 korun ročně, od sedmého roku až o 10.800 korun a od 13. roku až o 14.400 korun ročně.

Předloha mění i další části branných zákonů účinných od loňského července, aby podle autorů naplnily očekávané cíle. Například vojákům v záloze bude náležet roční odměna 18.000 korun, pokud budou na pravidelném cvičení aspoň sedm dnů za rok. Nyní stačí jeden den. Novela zpřesní druhy vojenských cvičení a jednotně stanoví délku pravidelného cvičení pro všechny vojáky v aktivní záloze na nejvýše šest týdnů ročně.

Témata:  Armáda České Republiky zákony Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy