reklama

Exekutoři budou moci už brzy zabavovat řidičské průkazy i neplatičům výživného za jejich studující děti do 26 let věku.

Věkové omezení bylo podle předkladatelů z řad poslanců KSČM, ČSSD a hnutí ANO diskriminační, novela situaci podle nich narovnává. Autoři předlohy poukazují také na to, že hrozba zabavení řidičského průkazu je účinným nástrojem k úhradě dluhu na výživném.

Zákonodárci v tomto volebním období už exekuce v několika novelách upravovali. Šlo například o vyšší ochranu majetku nezadluženého z manželů, rozšíření a zpřesnění seznamu věcí, které exekutor nesmí dlužníkům doma zabavit, a o omezení úhrad nuceným prodejem realit. Ze všech exekucí se navíc musí pořizovat obrazové záznamy.

Exekuce se netýkají pouze lidí v produktivním věku. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) letos na konci června evidovala bezmála 88 tisíc důchodců, kterým z důvodu nařízené exekuce či insolvence provedla srážky z jejich důchodu. Jejich počet se opět zvýšil, meziročně o cca 4 %. Nárůst srážek z důvodu nařízené exekuce nebo insolvence z dávek nemocenského pojištění je ještě strmější. Za prvních šest měsíců jich ČSSZ provedla 97 tisíc, což je o 12,5 % více než za loňské pololetí.