reklama

Již několik měsíců mají transparentní účet Jiří Drahoš a Michal Horáček, kteří stejně jako Miloš Zeman ohlásili, že již disponují více než 50.000 podpisy nutnými pro občanskou nominaci. Zemanův transparentní účet je v provozu od 2. září a může se pochlubit částkou blížící se 60 tisícům korun.

Většinu darů ale tvoří symbolický jeden haléř. Jednohaléřoví dárci navíc do zprávy pro příjemce vpisují vzkazy prezidentovi Zemanovi. Toho si všiml i mladý politik TOP 09 Dominik Feri, který na svůj twitter některé vzkazy sdílel. 

Jednohaléřové dary okomentoval na svém twitteru také hradní mluvčí Jiří Ovčáček. "Haléře vždy přinášejí štěstí. Na to je třeba pamatovat!" napsal. Do podobných dárců si ale také rýpl. "Antikampaň Pražské kavárny je opět tak primitivní a opět tak nenápaditá!" uvedl v jiném tweetu. 

"Na konec hradní mrzké lůzy v Čechách," stojí v jednom ze vzkazů. V jiném se zase píše o "ruském švábovi" nebo "padíka na cestu na Sibiř a padíka na hledání Peroutkova neex. článku". Kritice neušli ani Zemanovi spolupracovníci. "Šofér musí mít řidičák, rybář rybářský lístek, kuchař zdravotní průkaz ale (nadčlověk) kancléř Mynář nemusí mít NIC. Všichni jsou si rovni!," napsala dárkyně Marie Makovcová ke svému haléřovému daru. "Sebereflexi a konec Ovčáčka ! Už ne, prosím," žádá dárce Michal Kubíček.

Dárce Martin Žvanut částku daroval na cigarety pro Zemana. "Tady máš na Startky bez filtru," uvedl. "Na cestu domů, už tě bylo dost!" stojí v jiném vzkazu.

Ne všechny příspěvky jsou ale negativní. Někteří dárci přejí hodně štěstí Zemanovi v nadcházející prezidentské volbě. "Miloši vyhraj a zavřeš jim hubu," napsala dárkyně sta korun Blanka Vernerová. Štěstí popřál Zemanovi i Vítězslav Uher, který přispěl na účet pětistovkou. 

V kampani může každý kandidát utratit nejvýše 40 milionů korun. Pokud by v prvním kole voleb žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu, prezident vzejde z finálového duelu na konci ledna. Finalisté by do kampaně mohli investovat dalších deset milionů korun.