Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát dá na řešení ekologických škod vzniklých těžbou o 18 miliard

Těžba uhlí, ilustrační fotografie
Těžba uhlí, ilustrační fotografie
Foto: Greenpeace

Lednice (Břeclavsko) - Na řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém a Karlovarském kraji dá stát celkem 18 miliard korun.

To je o tři miliardy korun více, než plánoval v dosud platném vládním usnesení z roku 2002. Na dnešním jednání v Lednici o tom rozhodla vláda, informoval na twitteru mluvčí vlády Martin Ayrer.

Ministerstvo průmyslu (MPO) v předkládací zprávě uvedlo, že původně vymezených 15 miliard korun bylo politickým rozhodnutím, které nerespektovalo skutečnou potřebu peněz na rekultivace území, která přesahovala 20 miliard korun. Podotklo, že kvůli zvyšující se sazbě daně z přidané hodnoty z původních pěti na 21 procent navíc na vlastní projekty reálně zbývá jen 12,4 miliardy korun.

"Původní předpoklad snížení cen zakázek prováděnými výběrovými řízeními byl v podstatě vynulován, vzhledem ke zvyšování nákladů na realizaci zakázek prudkým nárůstem cen energií, pohonných hmot, stavebních materiálů a podobně," dodal úřad.

Meziresortní komise, která ekologické škody před privatizací na severu Čech řeší, do konce letošního června posoudila, schválila a doporučila k realizaci celkem 347 projektů. Předpokládané finanční náklady jsou zhruba 15,4 miliardy korun.

Témata:  těžba uhlí Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy