reklama

Příjmy fondu, které jsou z 80 procent tvořeny dividendami společnosti ČEZ, totiž nestačí pokrýt závazky fondu. Ty se týkají především odstraňování starých ekologických smluv.

Fond privatizace jsou fakticky zvláštní účty, na kterých jsou peníze převedené v roce 2006 ze zrušeného Fondu národního majetku na MF. Zároveň na účty plynou peníze z privatizace a dividendy od společnosti ČEZ. Například z loňského zisku firmy stát dostane letos dividendu 12,4 miliardy korun.

Ministerstvo financí navrhlo vyřadit z výdajů fondu platby, které přímo nesouvisí s procesem privatizace a které lze financovat z jiných zdrojů. "Konkrétně se jedná o výdaje z titulu podpory průmyslových zón a výdaje z titulu dotace zasílané státnímu podniku DIAMO k odstraňování následků těžby uranu ve Stráži pod Ralskem. Oba tituly lze hradit z prostředků ministerstva průmyslu a obchodu," uvádí materiál.

MF v materiálu upozornilo, že mezi roky 2012 a 2015 klesly zůstatky na účtech fondu o více než 8,8 miliardy korun, tedy o více než 51 procent, na 8,4 miliardy korun.

Vláda dnes přerušila jednání o možných kompenzacích ovocnářům za jarní mrazy. Materiál projedná na dalším zasedání, informovala ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. Ovocnáři mají podle materiálu dostat jako kompenzaci za jarní mrazy až 200 milionů korun. Až osm milionů získají pěstitelé stromů ve školkách. Na vládních internetových stránkách byla informace, že kabinet s návrhem souhlasil.

Letošní škody jsou vyšší než půl miliardy korun, píše se v materiálu ministerstva zemědělství, který dnes vláda odložila. Mrazy poškodily ovoce i loni, kdy stát nakonec pro ovocnáře uvolnil 133 milionů korun.

Letošní jarní mrazy zničily českým ovocnářům přibližně 30 procent úrody v odhadované hodnotě 478 milionů korun. Dalších 52 milionů korun jsou škody v lesních školkách. Největší ztráty odborníci odhadují u jablek jako hlavního ovocného druhu v Česku, mohlo by jít o 270 milionů korun.