Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vitásková založila neziskovku, která se má zabývat ochranou lidských práv

Energetický regulační úřad
Energetický regulační úřad
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Praha - Exšéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková založila institut. Nese její jméno, bude mít dvě sekce. Jedna se bude zabývat lidskými právy v Česku, druhá bude působit s přesahem do zahraničí.

"Jde o neziskovou organizaci, zapsaný spolek, a vyloženě se zabývám ochranou potřebných lidí," řekla ČTK Vitásková.

Loni v únoru poslal Krajský soud v Brně Vitáskovou na 8,5 roku do vězení s ostrahou za to, že dvě solární elektrárny na Chomutovsku získaly v roce 2010 neoprávněně licenci na provoz. Vitásková, která ERÚ šéfovala od srpna 2011, vinu popírá a kauzu považuje za vykonstruovanou. Rozsudek není pravomocný.

Vedení ERÚ převzala od začátku srpna nová pětičlenná rada v čele s předsedou Vladimírem Outratou. Většina analytiků a odborníků oslovených ČTK již dříve uvedla, že bývalá předsedkyně vedla úřad aktivisticky a vyhroceně. S novou radou se podle nich situace zklidní.

Vitásková se loni pokusila také o politickou dráhu, kandidovala za Úsvit - národní koalici do Senátu. Ve volebním obvodu Ostrava-město ale skončila v prvním kole a zvolena nebyla.

Témata:  Alena Vitásková Energetický regulační úřad lidská práva

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy