reklama

E-recepty jsou prý nepřipravené a uživatelsky nepřátelské. Chybí také prováděcí vyhláška, která by upravila podrobnosti zákona. Novinářům to dnes řekli zástupci lékařské a lékarnické komory. Navrhují, aby byl systém spuštěn jako dobrovolný a dopracován.

"Navrhujeme rychlou novelu zákona o léčivech, která by celý systém učinila nepovinným. Věříme, že tím jak by se systém zdokonaloval, by se k němu postupně připojilo větší a větší množství lékařů," řekl prezident České lékařské komory Milan Kubek. Současná Sněmovna už to podle něj neudělá, naděje vkládá do nově zvolené.

Podle zákona hrozí lékařům, kteří od začátku příštího roku nebudou vydávat recepty elektronicky, pokuta až dva miliony korun. Problémy budou mít podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky zejména praktičtí lékaři na venkově a starší lékaři. Asi stovka jich zvažuje, že kvůli eReceptu a následné povinnosti elektronické evidence tržeb zavře ordinace.

Podle ministerstva zdravotnictví je vzhledem k rozvoji moderních technologií elektronizace zdravotnictví nevyhnutelná. "Sledování lékových záznamů bude do budoucna přínosem pro zkvalitnění péče o pacienty, přinese omezení mnohých rizik, jako je dublování předepsaných účinných látek, sama elektronická preskripce zamezí výdeji léků na falšované papírové recepty a podobně," řekla ČTK mluvčí úřadu Štěpánka Čechová. Kdy bude hotová potřebná vyhláška, ale neuvedla.

Povinné elektronické recepty se nelíbí ani lékárníkům. Systém podle předsedy České lékárnické komory Lubomíra Chudoby až třikrát prodlouží adiministrativu při výdeji léků. V případě chyby na receptu bude muset lékař vystavit nový.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) to ale odmítá. Systémem už prošlo přes sedm milionů receptů. Připojeno je do něj asi 2200 z celkových 2500 lékáren. SÚKL zaregistroval do systému eReceptů už přes 12.000 lékařů, podaných žádostí eviduje k dnešnímu dni přes 15.300. Lékaři kritizují to, že získání přístupových certifikátů je administrativně náročné a trvá tři týdny až měsíc. "Pokud nám chce stát dávat něco povinně, tak by měl zajistit aspoň jeden certifikát," uvedl za praktické lékaře Šonka. Další certifikáty lékaři musejí mít pro EET, elektronické neschopenky a komunikaci s Ústavem zdravotnických informací a statistiky.

Nejběžnější formou eReceptu bude papírová průvodka s kódem. Místo razítka a podpisu lékaře bude elektronický podpis. Další možností bude SMS na mobilní telefon, e-mail se zašifrovaným souborem PDF nebo zobrazení receptu ve webové či mobilní aplikaci. Lékárník recept načte z papíru či elektronického zařízení a do úložiště zaznamená výdej léku. Lékař může v systému zkontrolovat, zda si pacient lék vyzvedl.