Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voliči vyberou poslance z 7593 kandidátů, mezi nimi je i hodně žen

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - O křeslo poslance letos bude bojovat přes 7500 kandidátů. Na jedno místo v dolní komoře tak připadá 38 adeptů. Podobně zastoupení žen na kandidátkách se přiblížilo k nebývalým 29 procentům.

Zvýšil se průměrný věk kandidátů, přesáhl 46 let. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

K volbám bylo podle údajů připuštěno 7539 kandidátů, což je dáno mimo jiné tím, že do voleb se přihlásilo 31 stran a hnutí, nejvíce v historii samostatné ČR. Před čtyřmi lety si mohli lidé vybírat z 5899 adeptů.

Z celkového počtu kandidátů je 2155 žen, co představuje 28,58 procenta. Dosavadní počty žen na kandidátních listinách se pohybovaly maximálně kolem 27 procent. Při minulých sněmovních volbách to bylo 26,92 procenta. Zvýšil se naopak průměrný věk kandidátů na 46,4 roku. Při předchozích dvou sněmovních volbách průměrný věk adeptů na místa ve Sněmovně nepřevýšil 46 let.

Nejstarším mezi kandidáty je čtyřiadevadesátiletá důchodkyně Věra Špirková, která je na pražské kandidátce uskupení Blok proti islamizaci - Obrana domova. Z Prahy jsou i oba letošní nejmladší kandidáti, kterým je zatím teprve 20 let, ale potřebného věkového limitu 21 let do říjnových voleb dosáhnou. Jsou jimi student Adam Kopecký za Stranu práv občanů a dělnice Adéla Kosuková za Rozumné.

Témata:  volby Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy