reklama

Dosud pacientky dostaly orgán hlavně od živých, na světě se uskutečnilo jen 13 zákroků. Česko je šestou zemí, kde lékaři transplantaci udělali. Poprvé ji provedli 30. dubna mezi matkou a dcerou, obě ženy jsou v pořádku. Novinářům to dnes řekli zástupci IKEM a motolské nemocnice.

Transplantace dělohy může pomoci ženám, které se narodily bez tohoto orgánu či o něj kvůli nemoci přišly. Dá jim šanci mít vlastní dítě. V Česku by mohlo být v budoucnu 2000 až 4000 pacientek.

Nyní poprvé čeští lékaři transplantovali dělohu třicetileté Janě. Dárkyní byla její třiapadesátiletá matka Marta. Dva týdny po operaci, která trvala asi 16 hodin, se obě ženy cítí velmi dobře. Ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík o provedené operaci mluví jako "o první vlaštovce, která dělá jaro".

Experti už mají připravenu studii, v níž chtějí provést 20 zákroků. Polovina pacientek by měla dostat orgán od živé dárkyně, polovina od zemřelé. "Bude to druhá studie na světě a první, která porovná transplantace od živých a mrtvých dárkyň. Jak známe své lékaře, věřím, že laťku (první studie) přeskočí," uvedl šéf IKEM Aleš Herman.