Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dbalý podle posudku nemůže kvůli duševní nemoci k soudu

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Bývalý ředitel pražské Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý se kvůli duševní nemoci nemůže účastnit soudního projednávání korupční kauzy.

Vyplývá to z posudku, který si Městský soud v Praze objednal. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Znalci ale zároveň uvedli, že Dbalý byl odpovědný za své jednání v době, které se kauza týká.

"Posuzovaný trpí v současné době duševní poruchou, a to škodlivým užíváním alkoholu a anamnesticky i kokainu," píše se v posudku.

Soudkyně ho ale ještě chce doplnit. "Tento dodatek mají znalci odevzdat do začátku října," řekla ČT mluvčí soudu Markéta Puci. Dbalý si na psychické potíže stěžoval již v minulosti. Neschopenku zaslal krátce před zahájením hlavního líčení už v květnu, o odklad požádal také v srpnu. Pokud obžalovaný trvá na své účasti u jednání, nelze jednat v jeho nepřítomnosti.

Kauza se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011. Konkrétně jde o zakázky na poradenské a konzultační služby, dále na účetní a medicínsko-právní služby a o zakázky na právní služby, které poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners spojovaná s lobbistou Ivem Rittigem. Dbalý si podle obžaloby díky úplatkům za nezákonně uzavírané smlouvy přišel na 12 milionů korun. V případě prokázání viny mu hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s ním čelí obžalobě pět lidí.

Témata:  Vladimír Dbalý soudy Nemocnice Na Homolce

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy