reklama

Muži ve věku 22, 23 a 27 let jsou stíháni na svobodě. "Poslední ze zadržených byl propuštěn dnes v 4:00," uvedla policejní mluvčí Veronika Hokrová. 

Muži jsou podezřelí, že dvojici exekutorů napadli teleskopickým obuškem, rozpěrnou tyčí a plynovou pistolí. Z pistole padlo i několik výstřelů. Dva exekutory převezli záchranáři do nemocnice, jejich zranění nebyla vážná. Při incidentu podezřelí poškodili i automobil, ve kterém exekutoři byli. Případ odsoudili ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) i prezidentka exekutorské komory Pavla Fučíková.

Exekutorská komora by i na základě této události chtěla zahájit věcnou diskusi o úloze exekutorů. Uvažuje ale také o podání trestního oznámení na některé lidi, kteří v internetových diskusích pod zprávami o plzeňské události incident schvalovali, sympatizovali s útočníky nebo dokonce vybízeli k opakování útoků.

"Exekutorská komora ČR zvažuje podání trestních oznámení na diskutující, kteří překročili míru únosnosti běžné kritiky a je zde podezření, že se svými vyjádřeními dopustili trestného činu," uvedla mluvčí komory Kateřina Zoubková.

Připomněla, že veřejné schvalování trestného činu může být potrestáno až ročním vězením, podněcování k trestnému činu až dvěma lety.

Komora se s kritickými a nepřátelskými komentáři setkává denně. "Doposud jsme to spíše přecházeli, ale je na čase připomenout, že takové chování v pořádku není, a že naplňuje znaky trestného činu," řekla Fučíková. Podle ní exekutorské úřady vymáhají právo ve stovkách tisíc případů, velké množství z nich vyústí v konflikt. "Jakkoliv vyhrocené situace lidí, po kterých jsou soudem uložené povinnosti vymáhány, zkrátka nesmí ústit v násilí," uvedl Pelikán v úterý v reakci na incident v Plzni.