Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slováci a Češi si navzájem pomůžou ve vzduchu, Sněmovna smlouvu schválila

gripen
gripen
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Sněmovna dnes schválila smlouvu o spolupráci při vzájemné ochraně vzdušného prostoru mezi Českou republikou a Slovenskem. Umožní pilotům z jedné země zasáhnout za použití zbraní na území druhého státu bývalého Československa proti narušiteli vzdušného prostoru.

Smlouvu podepsali ministři obrany obou zemí Martin Stropnický a Peter Gajdoš letos v únoru. Poslanci o dohodě nediskutovali, schválili ji hlasy 73 ze 104 přítomných členů dolní komory. Proti nebyl nikdo. Senát dal souhlas s ratifikací smlouvy už v červenci. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Smlouva se uplatní například v situaci, kdy by teroristé unesli civilní letadlo a chystali se s ním zaútočit. Dohoda zároveň předpokládá vzájemnou výpomoc pro případ, že by jedna ze zemí nebyla s to zajistit ochranu svého vzdušného prostoru.

Spolupráce Česka a Slovenska při ochraně vzdušného prostoru bude širší, než předpokládá společný systém protivzdušné obrany NATO, který je určen k obraně před vojenskými hrozbami.

Zatímco české vojenské letectvo využívá nadzvukové stoje Gripen, Slovensko provozuje starší ruská letadla MiG-29. Gajdoš už dříve řekl, že rozdílný typ letounů není překážkou pro naplnění smlouvy s Českem.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Armáda České Republiky Slovenská armáda Gripen

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy