Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kongres projedná zakázku vrtulníků Yankee pro Čechy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: usa.gov

Praha - Americký Kongres by se měl během října zabývat prodejem amerických vrtulníků UH-1Y od firmy Bell české armádě. Jeho souhlas s prodejem vrtulníků zvaných Yankee je nezbytným krokem, který vláda USA potřebuje pro podání konečné nabídky. Do Česka by měla doputovat během října.

Podle člověka obeznámeného s detaily procesu by měla být nabídnutá cena nižší než limit, který projde Kongresem. Vyšší částka bývá podle něj stanovena kvůli tomu, aby v případě změn při domlouvání tendru nemusel kvůli případné změně ceny Kongres znovu o prodeji rozhodovat.

Spojené státy jsou jedním ze dvou finalistů tendru. Druhým je AgustaWestland. České ministerstvo obrany chce zakázku zadat na základě mezivládní dohody, podle dřívějších odhadů by měla být cena kontraktu mezi deseti a 15 miliardami korun. Česká armáda má zájem nejen o dodávku strojů, ale také o výcvik pilotů, mechaniků, zajištění dodávky náhradních dílů či servis.

"Nadále platí, že nabídky od vlád USA a Itálie očekáváme do konce října," sdělil ČTK k zakázce mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. O vítězi soutěže tak bude rozhodovat až příští vláda.

Nabídka strojů Yankee by podle informací ČTK měla obsahovat i zbraně či senzory. Pokud by se česká vláda rozhodla upřednostnit Bell před AgustaWestland, první vrtulníky by mohla dostat v roce 2020. Piloty, nebo alespoň část z nich, by patrně cvičili američtí mariňáci, kteří stroje v amerických ozbrojených silách používají. Snahou by bylo vycvičit instruktory, kteří by následně předávali nabyté zkušenosti dalším pilotům.

Témata:  Armáda České Republiky Kongres Spojených států amerických (United States Congress) zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy