Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bezpečnější platby na internetu? Sněmovna posvětila zákon, který to má zařídit

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Praha - Sněmovna dnes schválila nový zákon o platebním styku, který by měl zvýšit bezpečnost internetových plateb i práva uživatelů platebních služeb. Zákon, který nyní míří do Senátu, také upravuje blokaci peněz při platbě kartou.

Zákon posiluje práva uživatelů platebních služeb například tím, že v případě ztráty nebo zneužití karty snižuje uživateli limit odpovědnosti za ztrátu z neautorizované transakce z nynějších 150 na 50 eur, tedy zhruba 1300 korun. Dále norma umožňuje lidem získat informace ze všech svých platebních účtů prostřednictvím jediné aplikace. Podle vlády to má umožnit klientům, aby lépe řídili a plánovali rodinné finance.

Zákon také zavádí regulaci moderních způsobů placení například prostřednictvím mobilních nebo internetových aplikací. Obchodník tak bude moci již v okamžiku zadání platebního příkazu expedovat zboží nebo poskytnout službu.

V případě bezpečnosti internetových plateb návrh zákona zavádí takzvané silné ověření při autentizaci platby. Silné ověření se uskuteční při zadání platební transakce, kde bude vyžadována kombinace alespoň dvou způsobů ověření. Jedním jsou údaje známé uživateli, druhým například využití mobilního telefonu nebo biometrické údaje, tedy otisk prstu nebo selfie (autoportrét).

Nově bude možné například při použití samoobslužné čerpací stanice nebo při rezervaci hotelu zablokovat jen takovou částku, ke které dal uživatel souhlas. Jakmile se banka dozví skutečnou útratu, bude muset blokaci zrušit.

Témata:  platební karty zákony internet

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy