Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sobotka i Babiš věří v dohodu, platy ve veřejném sektoru chtějí zvyšovat oba

Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ještě před zasedáním vlády se v pondělí ve Strakově akademii sejdou zástupci koalice. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i předseda hnutí ANO Andrej Babiš předpokládájí, že se podaří najít dohodu ohledně zvýšení platů ve veřejném sektoru.

Na kabinet kvůli přidání tlačí odborové svazy veřejné sféry, které tento týden vyhlásily stávkovou pohotovost. Předáci chtějí politikům při jejich příchodu na pondělní schůzku předávat před sídlem vlády "dárky".

Naposled jednali zástupci koalice o rozpočtu v pondělí v Lednici na Břeclavsku. Shodli se na tom, že by se výdělky zvednout měly a učitelé by si měli polepšit víc. Kdy, kolik a komu se přidá, jasné není.

"Předpokládám dohodu o mzdách, aby se zvýšily od listopadu o deset procent pro všechny a o 15 procent pro učitele a chci se dohodnout na zvýšení výdajů pro vysoké školy," uvedl dnes Sobotka v Brně na dotaz ČTK. Podpořil tak znovu odborářský požadavek na růst tarifů.

Na jednání v Lednici pozval Sobotka pouze členy kabinetu, pro pondělní schůzku nechal výběr zástupců na jednotlivých stranách. "Pozval jsem všechny tři koaliční strany, v jakém to bude složení, záleží na nich," uvedl. Účast Babiše, kterého na jaře vystřídal ve funkci ministra financí Ivan Pilný (ANO), na nadcházejícím jednání dnes ČTK potvrdila mluvčí ANO Lucie Kubovičová.

Ministr financí Ivan Pilný (ANO) už dřív uvedl, že dohoda stran na růstu platů už prakticky existuje, důvod k razantním odborářským akcím tedy nevidí. Do stávkové pohotovosti vstoupilo 14 odborových svazů s asi 100.000 členy.

Peníze na navýšení mezd je možné podle Sobotky získat z nespotřebovaných výdajů jednotlivých ministerstev. Uvedl, že ke konci srpna to bylo zhruba 100 miliard korun, část je ale určena na spolufinancování projektů z fondů EU.

Témata:  Bohuslav Sobotka platy státní rozpočet

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy