Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Veterináři povolí odstřel divočáků na Zlínsku příští týden

divočáci
divočáci
Foto: Pixabay

Zlín - Veterináři povolí od pondělí odlov divočáků v dosud zakázaném ohnisku afrického prasečího moru na Zlínsku. Lovit budou moci pouze proškolení lovci, zhruba tři lidi na jedno místní myslivecké sdružení.

V oblasti je 115 hektarů nesklizených zemědělských plodin, ve kterých se nadále nebude smět lovit. Informaci České televize potvrdil ČTK zástupce mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petr Majer.

Předseda Okresního mysliveckého spolku ve Zlíně Zdeněk Hluštík považuje povolení odstřelu divočáků v takzvané červené zóně za nutný krok. "Už to asi mělo být dříve. Dosud to bylo jen čekání na den, kdy prase proběhne přes elektrické ohradníky a roznese nemoc dál," řekl Hluštík.

Lovci budou moci střílet pouze dospělá divoká prasata. "Uvnitř oblasti zůstanou nesklizené plodiny, které mají sloužit jako úkryt pro divočáky, v nichž se nebude smět střílet," řekl Majer. Zemědělci mají pod pokutou zákaz sklízet v této oblasti do konce roku. Do oblasti bude mít veřejnost zakázaný vstup, i kvůli bezpečnosti.

Myslivci v ohnisku nákazy, takzvané červené zóně, už mají k dispozici osm odchytových klecí. Počítali s tím, že v příštích týdnech do nich začnou odchytávat divoká prasata a snižovat tak populaci černé zvěře. Prozatím kolem klecí vnadí, aby si divočáci na přítomnost zařízení zvykli. Větší odchyt divočáků by mohl být tak do 14 dní, uvedl ve čtvrtek hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Za každé odchycené prase dostanou myslivci 4000 korun a další peníze jako náhradu za kus, který dávají do kafilerie.

Témata:  divočáci myslivci Zlínský kraj

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy