reklama

Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, vyrobí v Plané nad Lužnicí za týden 150 až 160 tun másla.

Největší vliv na cenu másla má podle Teplého cena smetany, která je 89 korun za kilogram, což je meziročně více než dvojnásobný nárůst. "Zhruba od začátku prázdnin se potýkáme s nedostatkem smetany, a to nejen my, ale i ostatní mlékárny. Poptávka po Jihočeském másle je v meziročním srovnání zhruba dvojnásobná. Kromě tuzemských odběratelů projevili zájem o 30 tun másla měsíčně i ve Vídni. Veškeré máslo, které vyprodukujeme, ale putuje výhradně do českých obchodů, žádné neexportujeme," řekl Teplý.

Do Itálie vyváží Madeta syrovátkové máslo, které vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýra. Je to de facto vysrážená smetana a nepočítá se oficiálně k máslům, která musí mít 81 procent tuku.

Teplý se domnívá, že cena másla se může dostat až na 70 korun za 250 gramů. Po Vánocích očekává pokles ceny, která se zastaví na 45 korunách. Náklady na výrobu másla ve firmě setrvale rostou.

"Standardní výrobní objem se pohybuje v průměru od 150 do 160 tun másla za týden. Zatímco dříve naše máslárna vyráběla šest dnů v týdnu, někdy mimořádně i sedm, nyní kvůli nedostatku smetany pouze čtyři dny," řekl Teplý. Na másle se podle něj vždy prodělávalo, Madeta asi 80 milionů ročně. Teď je ziskové. Rostoucí spotřebu másla si Teplý vysvětluje tím, že lidé víc konzumují živočišné tuky, tedy je větší spotřeba másla, sýrů i ostatních mléčných výrobků s vyšším obsahem tuku.

Z výrazně zdražujícího másla, kdy čtvrtka už stojí v řadě obchodů přes 50 korun, nemají zemědělci, tedy chovatelé mléčného skotu nic. Mlékárnám prodávají za cenu lepší než loni, avšak stále jen desetihaléře nad výrobními náklady, shodli se jihomoravští chovatelé oslovení ČTK. Z vysoké ceny a poptávky těží podle ředitele Pooslaví Nová Ves Lukáše Jurečky řetězce. Jejich marže byla v prvním pololetí 25 procent, když ještě před deseti lety podle údajů Zemědělského svazu ČR byla poloviční.

Výkupní cena litru mléka se v létě pohybovala u oslovených zemědělců mezi 8,50 a devíti korunami za litr, což je zhruba o dvě koruny více než před rokem. Cena másla už je však téměř dvojnásobná. Důvodem má být vysoká poptávka a na trhu chybějící mléčný tuk. "Že mléčný tuk chybí, je fakt, mlékárny ho nemají dostatek, ale je otázka, proč tomu tak ve skutečnosti je," pochyboval Ladislav Menšík z Agrospolu z Knínic u Boskovic.

Podle předsedy Agrodružstva Miroslav Radka Janečka se zemědělci nestačí současné situaci kolem másla divit. "Jde to mimo nás. Dodáváme za mírně nadnákladové ceny a chceme udržet stádo, které máme. Kvůli suchu jsme letos museli zpracovat na krmení i kukuřici na zrno," poznamenal Janeček.

Mlékárny podle Jurečky domlouvají ceny másla s řetězci na půl roku dopředu. To znamená, že na aktuální období se ceny domlouvaly na konci loňského roku, mlékárny tak řetězcům dodávají máslo výrazně levněji, než za kolik jej kupuje spotřebitel. "Řetězce si diktují ceny na obě strany. Jak zákazníkům, tak dodavatelům," poznamenal Jurečka.

ostoucí ceny průmyslově vyráběného másla na pultech tuzemských obchodů přispěly k vyšší poptávce po farmářském másle. Velký zájem zákazníků o čerstvé máslo hlásí například malá mlékárna na farmě Zdeňka, která hospodaří poblíž Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku a vysokou poptávku nestačí pokrýt.

"Poptávka po našem másle roste a jeho cena taky," řekla ČTK majitelka mlékárny Lucie Andrýsková. Kilogram farmářského másla nyní stojí 300 korun a v obchodech se stejné množství másla od velkovýrobců prodává za zhruba 200 až 220 korun. Rostoucí maloobchodní cena másla podle Andrýskové zmenšila cenový rozdíl vůči farmářskému produktu. "Lidé chtějí kvalitu. I když máslo nyní stojí v obchodech 200 nebo 220 korun, tak se nevyrovná kvalitě domácího másla vyrobeného v malém množství," podotkla Andrýsková.