Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pravicová opozice kritizuje vládu za plánovaný schodek rozpočtu, mluví o "rozežranosti" a "neefektivnosti"

Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Miroslav Kalousek /TOP 09/ v OVM
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Vláda dle očekávání dnes dopoledne přerušila jednání o státním rozpočtu na rok 2018. Vrátí se k němu za dva týdny, kdy by měla návrh definitivně schválit. Počítá se se schodkem ve výši 50 miliard, což kritizuje pravicová opozice.

Koalice se dnes před jednáním kabinetu dohodla na zvýšení tarifů učitelům o 15 procent a ostatním ve veřejném sektoru o deset procent od listopadu letošního roku.

Poslanec Jan Skopeček (ODS) řekl, že při odpovědném hospodaření státu by na zvýšení platů bylo dost peněz. "Navrženým schodkem ve výši 50 miliard usvědčuje vláda sama sebe z naprosté neschopnosti využít léta slušného hospodářského růstu ke stabilizaci veřejných financí," uvedl ekonomický expert ODS v tiskové zprávě.

Očekává, že se vláda bude snažit veřejnosti namluvit, že by při menším schodku nemohla státním zaměstnancům a učitelům přidat. "Současná vláda si vybrala bobtnání státu, 30.000 nových státních zaměstnanců a minimální pokrok v elektronizaci veřejné správy," konstatoval Skopeček.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek míní, že návrh rozpočtu ještě dozná řadu změn, ale negativní trendy se nezmění. "Spíše se zhorší. Ty trendy jsou jednoznačné. Celkové výdaje státu raketově rostou, výdaje na investice klesají. Rozpočtová politika vlády je politika rozežraného a neefektivního státu, který nemyslí na zítřek," uvedl.

Témata:  státní rozpočet vláda Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy