reklama

Vojáci a příslušníci bezpečnostních složek si naposledy polepšili od začátku července. Policisté, hasiči či celníci dostali přidáno deset procent, vojákům se tarify zvedly přibližně o sedm procent. Nominálně tak vojáci dostali přidáno stejně jako policisté či hasiči.

Koalice se dnes dohodla, že platy ve veřejné sféře porostou od listopadu o deset procent, učitelé v regionálním školství dostanou ještě o pět procent víc. Základ výdělku by se tak měl o desetinu zvednout úředníkům, hasičům, policistům, pracovníkům v sociálních službách a kulturních zařízeních, knihovnách, muzeích či divadlech, hudebníkům filharmonií, neučitelským profesím či technickým silám.

"Připomínám, že součástí dnešní dohody je i rozhodnutí o zvýšení tarfiních platů sester a lékařů v nemocnicích, to bude od ledna. Důvod je ten, že zdravotnictví je financováno pojištěním a nárůst platů musí být zohledněn v úhradové vyhlášce," uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Naposledy se tarify zvedly letos od července, a to třeba lidem s nízkými výdělky. Pracovníkům sociálních služeb se zvýšil základ o 23 procent a nepedagogům, technickým a administrativním silám či pracovníkům v kultuře podle profesí o 5,1 a o 9,4 procenta. Učitelům rostl výdělek naposledy loni v září a ostatním minulý rok v listopadu.