reklama

S příchodem zimy začínají prasata migrovat, což by mohlo znamenat rozšíření nemoci. Ta sice není pro člověka nebezpečná, v případě rozšíření do chovu prasat by to ale znamenalo jejich vybíjení.

Resort chce proto do dvou týdnů představit strategii, jak se potenciálně nakažených divočáků zbavit. "Je třeba říct, že prasata mají tendenci s příchodem zimy migrovat. Předtím, než k tomu dojde, chceme tuto populaci odlovit," uvedl dnes ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

V oblasti nadále zůstane 115 hektarů zemědělských plodin, které se podle nařízení Státní veterinární správy nesmí do konce roku posekat. Podle Jurečky je totiž klíčové, aby porosty kukuřice zůstaly na polích co nejdéle a prasata v nich mohla být schovaná, a neměla tak potřebu region opustit. V těchto plodinách je odlov stále zakázán.

Odstřel divokých prasat v ohnisku nákazy budou zajišťovat pouze vybraní a proškolení lovci z mysliveckých sdružení a honebních společenství. V každé honitbě mohou v průběhu 24 hodin lovit pouze tři lidé, myslivečtí hospodáři musejí lov koordinovat se svými kolegy ze sousedních honiteb. Mezi jednotlivými lovy je třeba dodržovat minimálně jednodenní přestávku, aby se populace divočáků zklidnila. Do lesů, polí a na polní cesty v ohnisku nákazy, které lemují pachové a elektrické ohradníky, má veřejnost stále zakázaný vstup.