Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kontroverzní Jana Yngland Hrušková chce být prezidentkou, lidé se jí vysmívají

Pražský Hrad
Pražský Hrad
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Jde zatím o jedinou ženu, která potvrdila svůj úmysl kandidovat na prezidentku Česka. Jana Yngland Hrušková je herečka, zpěvačka a aktivistka. Jako jednu z priorit si vytyčila odchod naší země z Evropské unie, zároveň si je vědomá toho, že její šance uspět jsou zejména finančně limitované. Na transparentním účtě má Hrušková jen pár stovek, ani ona se nevyhnula posměšným vzkazům, kteří ji dárci píší.

Pětaosmdesátiletá Hrušková se poprvé zviditelnila v pořadu České televize Máte Slovo, kdy na dotaz tazatele Martina Schwarze z iniciativy Proti projevům nenávisti odpověděla slovy: „Ňuňuňu, podívejte se na něho, mladej, odkud pak přišel.“ Hrušková se v pořadu vyjadřovala na stav v Německu v souvislosti s migrační krizí. Záměr ucházet se o prezidentský úřad oznámila loni.

Letos byla také hostem rozhovoru kanálu DVTV, kde si jako základní prioritu svého prezidentství vytkla vystoupení z EU. Nedokázala ale vysvětlit, jak by k tomu dospěla, dodala, že by vedla rozhovory s politickými stranami. Vymezila se také proti euru, inkluzi ve školství či vládě za účasti KSČM, zároveň doplnila, že ale hnutí ANO Andreje Babiše není o moc lepší. 

Co se týče sběru podpisů, kandidáti mají čas do začátku listopadu. Musejí nasbírat 50 tisíc ověřených podpisů českých občanů. Hrušková si je vědoma, že je její kampaň finančně limitovaná, nechce ani příspěvky od dárců, kterým by pak musela být zavázaná. I Hrušková má zřízený transparentní účet, na kterém je k dnešnímu dni 302 korun. Podobně jako u současné hlavy státu, se i na účtu Hruškové objevily posměšné vzkazy na účtu.

"PŘÍSPĚVEK NA LÉČBU VAŠÍ NEBETYČNÉ BLBOSTI, PANÍ HRUŠKOVÁ," napsal dárce Ondřej Šmíd."Kuškuškuš, podívejte se na ní. Odkudpak přišla? Odkudpak si myslíte, že já to vím? Ze zdrojů." napsal Jan Cemper, který tak odkazuje na vystoupení Hruškové v pořadu Máte slovo. Radovan Zeman zanechal tento vzkaz: "Inkvizitor pozdravuje čarodějnici!" 

Hrušková vnímá svou kandidaturu jako cestu, jak prezentovat svoje názory. Ví, že nesežene 50 tisíc podpisů, má pouze jedno podpisové místo v Praze na I. P. Pavlově. Cílem je, aby se dostala do podvědomí co největšího počtu lidí, kandidovat by pak mohla i za pět let. 

Kandidátka se nejintenzivněji prezentuje na sociální síti Facebook, kde čile natáčí videa z návštěv památek či přírody. "Nejraději mám rozkvetlou louku, kde lítají včely, čmeláci, motýli, vážky a sluníčka sedmitečná a další hmyz. Prostě volná příroda je pro nás nenahraditelná. Měli bychom si ji chránit," uvedla mimo jiné na své stránce. 

Naposledy se vyjádřila ke stavu českého zemědělství. V Česku podle ní chybí milion krav, na druhou stranu však máme dostatek volů ve vládě. "České zemědělství v ruinách. Prohlédněte si se mnou jeden opuštěný kravín. V naší republice chybí milión krav. V každém kravíně dříve bylo asi 100 krav. Tedy máme u nás 10 000 takových opuštěných kravínů. Čí je to zásluha? Kdo za to přebere odpovědnost?" klade si otázku.

Na své stránce má kolem 4 tisíc odběratelů. Jedním z nejčastějších témat, kterým se ve svých příspěvcích věnuje, se týkají migrace a muslimů. "Včera jsem měla krátký rozhovor s muslimem z Makedonie. I umírnění muslimové jsou toho názoru, že naše ženy se oblékají jako děvky. A prý se potom muži za nimi otáčí. Ale na tom já nevidím nic špatného. Naopak. Časy, kdy pohled na kotník dámy přiváděl pány do extáze, je dávno za námi. My jsme se posunuli dál. Za práva žen se bojovalo dost dlouho. Naše ženy jsou sebevědomé a emancipované. Měli bychom nošení burek, burkin, hidžábu a nikábu u nás zakázat. Ani nošení šátku není nic, po čem naše demokracie touží. Submisivita žen je pro mě nemyslitelná. Muslimové se mají integrovat a ne my. Islám ohrožuje naši demokracii," píše Hrušková. 

Témata:  prezidentská kampaň Jana Hrušková prezident ČR

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy