Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volba prezidenta: Zeman s převahou vyhraje první kolo, hlas mu dají příznivci hnutí ANO

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění pro prezidentskou volbu vyplývá, že by v prvním kole zvítězil současný prezident Miloš Zeman s výrazným náskokem. Průzkum, který vypracovala agentura Focus, analyzuje také strukturu voličstva jednotlivých kandidátů.

Průzkum si nechal agenturou Focus zpracovat Český rozhlas. Účastnilo se ho 1011 respondentů v druhé polovině srpna. Z dat průzkumu vyplývá, že v prvním kole by uspěl Miloš Zeman se ziskem 28,1 procenta hlasů, na druhém místě akademik Jiří Drahoš se 13 procenty hlasů.

Na třetím místě by se s 12,4 umístil textař Michal Horáček. Zajímavým aspektem průzkumu je, že celých 40 procent dotázaných zatím neví, komu by v prezidentské volbě svůj hlas dalo. Ostatní kandidáti mají v průměru jedno procento hlasů. Nejhůře si vede Jana Yngland Hrušková (0,1 procenta), nejlépe bývalý poslanec za Věci Veřejné Otto Chaloupka (2,6 procenta) a senátor Jaroslav Kubera (ODS) s 1,4 procenty.

Osoba Miloše Zemana zároveň nejvíc rozděluje společnost. 36 procent respondentů totiž uvedlo, že by byl dobrým příštím prezidentem, na druhé straně 39 procent lidí si myslí, že by byl spíše velmi špatnou hlavou státu. 

Focus se zaměřil také na strukturu voličstva nejsilnější trojice kandidátů. Z analýzy plyne, že typický volič Miloše Zemana je také často voličem hnutí ANO Andreje Babiše. Jde zejména o voliče starší 55 lety a mírně převažují muži. Nejčastěji se jedná o lidi s nižším vzděláním (s vyučením, nebo pouze se základním vzděláním). Kromě voličů hnutí ANO by Zemanovi dali hlas zejména voliči ČSSD a KSČM.

Nejvíce žen by volilo Michala Horáčka. Toho by volili také lidé se středním nebo vyšším vzděláním, voliči hnutí ANO, TOP 09 a ČSSD. Jiřího Drahoše podporují lidé napříč věkovým spektrem, se středoškolským nebo vyšším vzděláním. Drahoš oslovuje zejména voliče ODS, hnutí ANO a KDU-ČSL. Zeman sklízí podporu hlavně mezi důchodci, Horáček mezi úředníky a nemanuálně pracujícími. 

Témata:  prezident ČR Miloš Zeman Jiří Drahoš Michal Horáček Jana Hrušková Otto Chaloupka Jaroslav Kubera

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy