Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Ostravě začaly Dny NATO: Lákadlem jsou bombardéry, poprvé se předvedou Saudi Hawks

Dny NATO v Mošnově (20.9.2014)
Dny NATO v Mošnově (20.9.2014)
Foto: natodays.cz

Ostrava - Na letišti v Mošnově u Ostravy začaly Dny NATO a Vzdušných sil Armády ČR. Velkými lákadly jsou i americké strategické bombardéry B-52 Stratofortress a B-1B Lancer.

U letiště se tvoří kolony aut, nejsou ale tak dlouhé jako v minulých letech. Na letiště totiž zřejmě kvůli špatnému počasí jede méně lidí. Nejlépe se dá k letišti projet ve směru od Příbora, kde je fronta vozidel dlouhá jen asi 200 metrů. Ve směru od Ostravy je kolona asi dvoukilometrová a od Studénky tříkilometrová.

Policie doporučuje návštěvníkům akce, aby využili vlakové dopravy či speciálních autobusových linek. K dispozici budou i bezplatné úschovny kol. Mluvčí Českých drah Monika Bezuchová uvedla, že podnik vypraví na akci posilové spoje a ve Studénce budou mimořádně zastavovat i vlaky, které tam obvykle nestaví. Aktuální dopravní informace bude policie poskytovat na speciální telefonní lince 596 110 927.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Představují vojenské, záchranářské či bezpečnostní jednotky ze 17 zemí včetně tří mimoevropských - USA, Kanady a Saúdské Arábie. Mezi nejatraktivnější ukázky bude patřit vystoupení saúdskoarabského akrobatického týmu Saudi Hawks, jenž se v Česku předvede poprvé.

Popáté v řadě se na akci představí Švédská historická letka, která letos ve středoevropské premiéře uvede samostatnou dynamickou ukázku letounu Saab 32 Lansen.

Témata:  Dny NATO Armáda České Republiky NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy