Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájem o dotace pro záchranáře, hasiče a policii je obrovský, přišly žádosti za 8 miliard

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Záchranáři v akci, ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Urban, EuroZprávy.cz

Praha - Zájem o evropské dotace na podporu záchranářů, hasičů a policie byl v porovnání s poskytnutými penězi dvojnásobný. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) vypsalo ve třech výzvách projekty zhruba za 3,9 miliardy korun, přišlo celkem 527 žádostí za 7,9 miliardy korun.

"Zájem by byl ještě mnohem větší, ale dvě výzvy jsme kvůli enormnímu počtu žádostí museli ukončit. Každý projekt musel splňovat určitá kritéria. Pokud je splnil, rozhodovala rychlost podání žádosti. Maximální výši dotace na projekt jsme nestanovili," uvedl náměstek MMR Zdeněk Semorád.

Největší zájem byl o peníze na pořízení techniky. Nabídku překročil více než trojnásobně. Šlo například o sanitky s vyšším výkonem do horských oblastí Zlínského kraje nebo cisterny a evakuační autobusy pro sbory dobrovolných hasičů.

Pro velký zájem byl uzavřen také příjem žádostí ve výzvě na podporu stanic integrovaného záchranného systému (IZS). Zhruba 100 milionů korun ještě zbývá ve výzvě na podporu vzdělávacích a výcvikových středisek IZS. Jde například o simulátory nebo trenažéry.

Podle Semoráda je k dispozici ještě asi půl miliardy korun pro místní akční skupiny. Kromě toho už ale s žádnými dalšími penězi z Evropské unie na tyto účely nepočítá. "Nebylo vůbec jednoduché s Evropskou komisí tuto podporu vyjednat. Jednak záchranný systém podporovala už v minulém programovém období a jednak argumentovala tím, že je povinností státu se o tyto složky postarat ze svých peněz," dodal Semorád.

Témata:  dotace Zdravotnická záchranná služba Ministerstvo pro místní rozvoj

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy