reklama

Zeman hovořil před přítomnými státníky ve zhruba desetiminutovém projevu v angličtině o terorismu a migraci. Mimo jiné prohlásil, že teroristé jsou ukryti v nynější migrační vlně. Masivní migrace z Afriky a Asie podle něj oslabuje potenciál těchto regionů a každý, kdo vítá migranty v Evropě, je s tím srozuměn. OSN kritizoval za to, že „ani po sedmdesáti letech nedokáže pojem terorismus definovat".

Šéf hnutí STAN Petr Gazdík považuje spojování terorismu jen s migrační vlnou za zjednodušující. „Ale terorismus roste z frustrace - a příchozí do Evropy mají často zkreslené představy o životě tady. Myslím, že po čase, ale klidně až v další generaci, přijde další vlna frustrace. Souhlasím, že pomáhat má Evropa spíše v problematických oblastech než bezbřeze rozevřít náruč," říká Gazdík. Terorismu je podle něj složité předcházet a pokud má Zeman recept, jak na něj, měl by jej představit.

Někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL) v České televizi ocenil, že se Zeman věnoval pouze dvěma tématům, takže jeho projev byl přehledný. Hlava státu podle Svobody opakovala své dřívější myšlenky. „Se vším souhlasím. Ale Evropa bude řadu skutků vidět jako teroristických, ale někdo jiný je může vidět jako boj za svobodu, nějaký v uvozovkách ušlechtilý cíl," řekl k Zemanovu výroku o definici terorismu.

Další bývalý šéf diplomacie Jan Kavan (ČSSD) v debatě ČT ocenil, že Zeman terorismus definoval jasně jako činnost islamistických radikálů a nezobecňoval boj proti terorismu jako boj proti islámu jako takovému. „Ocenil jsem jeho podporu rozvojové pomoci zemím, kde je bída. Aby se životní úroveň zlepšila natolik, že by odtamtud lidé nemuseli utíkat ze strachu z hladu a podobně," uvedl Kavan.

Marek Ženíšek, místopředseda TOP 09 pak uvedl, že na půdě OSN mluvil dobře a důstojně slovenský prezident Andrej Kiska. „Miloš Zeman toho moc neřekl. Nic nového," napsal Ženíšek na twitteru. Kiska v projevu uvedl, že sobectví a úzké národní zájmy jsou hlavní překážkou rozvoje lidstva. Zdůraznil, že „krvavá realita našeho věku" je toho bolestným důkazem.

Se Zemanem pak podle něj nelze nesouhlasit v tom, že problém islámského terorismu patří k největším bezpečnostním hrozbám na světě. „Miloš Zeman o tom hovořil již v minulých letech na půdě OSN. Ve svém projevu tak neřekl nic nového," dodal Ženíšek.