reklama

Batole ve věku 19 měsíců trpělo chronickým srdečním selháváním. Stav už nebylo možné řešit léky. "Mimotělní pumpa dítěti umožnila přenést se přes období, než pro něj byl nalezen vhodný dárce srdce," uvedla mluvčí nemocnice Ludmila Šimáčková.

Lékaři z Dětského kardiocentra 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Motole použili mimotělní mechanickou srdeční podporu Berlin Heart EXCOR®. Podle nemocnice je to nyní jediná léčebná možnost, kterou lze použít u malých dětí s těžkým srdečním selháním ohrožujícím bezprostředně život. Na rozdíl od dospělých pacientů není u dětí možné umístit systémy na podporu srdeční činnosti přímo do těla.

"Přístroj vypadá jako pumpa, která je umístěna mimo hrudník pacienta. Funguje tak, že krev je z těla do pumpy a zpět vedena hadicemi napojenými na komory a velké tepny," vysvětlil Roman Gebauer, primář kardiochirurgického oddělení Dětského kardiocentra. Krev je nasávána do membránou přepažené komůrky a následně vytlačována do krevního oběhu dítěte. Činnost čerpadla zajišťuje řídící jednotka, ke které musí být pacient trvale připojen.

Operace, při níž lékaři dítě na tento systém napojili, trvala týmu hlavního operatéra Tomáše Matějky téměř pět hodin. Náročná byla i pooperační péče, kdy zdravotníci museli hlídat zejména srážlivost krve. Po čtyřech měsících se podařilo nalézt vhodného dárce a provést u malého pacienta transplantaci srdce.