Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve strakonickém babyboxu byla nalezena holčička, dostala neobvyklé jméno

BabyBox
BabyBox
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Strakonice - Do strakonického babyboxu v noci někdo odložil novorozenou holčičku. Dostala jméno Melitta a je druhým dítětem ze strakonického babyboxu, který je v provozu přes osm let. Celkově je 159. miminkem vloženým v Česku do babyboxu.

Melitta? "Jistě se ptáte, proč tak nezvyklé jméno. Jmenovala se tak moje teta, jež před půl stoletím chodila na procházky se svou vnučkou Janou v doprovodu advokáta JUDr. Jana Horného, dědečka MUDr. Tomáše Fialy, ředitele Nemocnice Strakonice. Malý Tomáš Fiala byl členem jejich milostného vztahu - čtyřúhelníku, " vysvětlil zakladatel české sítě babyboxů Ludvík Hess. 

Dvířka babyboxu se otevřela dnes v 1:45, personál nemocnice dítě převzal tři minuty poté. Šlo o novorozenou holčičku ještě s pupečníkem, podle lékaře byla asi hodinu na světě. Miminko bylo zabalené ve dvou tlustých dekách, ale jinak nahé. Pupečník mělo stisknutý žlutým kolíčkem na prádlo.

První babybox byl otevřen 1. června 2005 v pražském Hloubětíně. Ve Strakonicích šlo o 22. zařízení tohoto druhu, v tamní nemocnici funguje od března 2009. Poprvé tam někdo odložil v říjnu 2011 chlapečka, který dostal jméno Tomáš. V celém Česku je 71 babyboxů, dosud posledním je od letošního června babybox v mariánskolázeňské nemocnici.

Témata:  BabyBox děti EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy