Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko podporuje migrační krizi? Social Watch kritizuje ČR za vývoz zbraní do nestabilních oblastí

Co skutečně dělá tajemná organizace DARPA?
Co skutečně dělá tajemná organizace DARPA?
Foto: Pixabay

Praha - Social Watch kritizuje Česko za vývoz zbraní do nestabilních oblastí a autoritářských zemí, jakou je například. Egypt. Organizaci vadí i export nákladních automobilů do Saúdské Arábie, která je využívá pro transport vojenských materiálů.

Předseda české odbočky Social Watch Tomáš Tožička dnes na tiskové konferenci řekl, že ve světě jsou dvě desítky konfliktů, v nichž umírá stále víc lidí. "Jedním ze zásadních problémů je velmi snadná dostupnost zbraní pro válčící strany," prohlásil.

"To, co vývozci zbraní dělají, je sebevražedná aktivita. Kvůli tomu bude ještě víc lidí na útěku," upozornil na souvislost zbrojních exportů s migrační krizí.

Problematické jsou podle něj zejména vývozy do nestabilních oblastí. "Jedná se především o státy, kde vládnou diktátorské režimy, kde vládnou netransparentní režimy a kde zbraně jsou zneužívány k potlačování jakékoli občanské angažovanosti," uvedl Tožička.

Saúdská Arábie čelí kritice za své vojenské angažmá v konfliktu v Jemenu a Evropský parlament přijal v roce 2016 rezoluci, v níž vyzval členské státy, aby vojenský materiál do Saúdské Arábie přestaly vyvážet.

Témata:  zbraně Česká republika Saúdská Arábie

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy