Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vytrvalý déšť v Beskydech může zvednout hladiny řek. Jaké počasí čeká Česko o víkendu?

Zvláštní zachycení deště
Zvláštní zachycení deště
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Zlín - Výstraha na vydatný déšť a nebezpečí záplav platí pro Moravskoslezský a Zlínský kraj od dnešních 10:30. Lijáky v Beskydech mohou zvedat hladiny řek hlavně v povodí Olše a Ostravice.

Místy naprší až 40 milimetrů srážek, v Beskydech i přes 60 milimetrů. V pátek ráno má déšť ustávat.

"Vzhledem k současnému nasycení a předpovídaným srážkám v oblasti Beskyd očekáváme vzestupy hladin s dosažením druhého stupně povodňové aktivity v povodí Olše a Ostravice. V povodí Olše nelze vyloučit ani krátkodobé překročení třetího stupně," uvedli meteorologové. První povodňový stupeň může být vyhlášen v povodí Bečvy a u pravostranných přítoků Odry, které odvodňují Beskydy.

Řidiči by při silném dešti měli zpomalit, protože hrozí nebezpečný aquaplaning. Měli by také dávat pozor na vodu na silnicích či podemletí krajnic a mostů. V případě povodňového nebezpečí lidé nesmějí v rozbouřených řekách plout na lodích nebo se koupat.

Předpověď na pátek (00-24):Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Na severu a severovýchodě až zataženo a místy občasný déšť nebo přeháňky. V noci a ráno místy, zejména v Čechách mlhy. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, při zmenšené oblačnosti až 2 °C a ojediněle přízemní mrazíky, informuje chmi.cz. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na severovýchodě kolem 12 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Oblačno až zataženo, zpočátku na severovýchodě, postupně místy i jinde občasný déšť nebo přeháňky. V jihozápadní polovině Čech většinou polojasno, srážky jen ojediněle a v noci a ráno místy mlhy. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C, na jihozápadě Čech až 3 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na severovýchodě kolem 12 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli (00-24):Zataženo až oblačno, postupně na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C, na jihozápadě Čech až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 11 až 15 °C. Mírný severozápadní, postupně severní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Zataženo až oblačno, na většině území občas déšť nebo přeháňky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 °C. Slabý severovýchodní až východní vítr 1 až 4 m/s.

Témata:  počasí déšť řeky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy