Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes je systém zdravotního pojištění je vyrovnaný, do budoucna ale hrozí deficit

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Z analýzy Vysoké školy ekonomické vyplývá, že zdravotním pojištěním letos projde 276,6 miliardy Kč a že je systém finančně vyrovnaný. Může to ale být naposled, v příštích letech hrozí deficit. Výdaje stoupnou meziročně o 5,9 procenta, příjmy o 4,9 procenta.

"Zjistili jsme, že letos to může být naposledy, kdy systém bude finančně vyrovnaný. Pokud se ekonomika začne zadrhávat, systém se propadne do hlubokého deficitu," řekl autor studie Štěpán Křeček z Vysoké školy ekonomické.

Každý člověk v průměru zaplatí za své zdraví 26.466 korun ročně. Zdravotní pojišťovny na svůj provoz spotřebují 7,1 miliardy korun ročně, dominantní složkou výdajů jsou výdaje na zdravotní služby, tedy na léčbu, které dosahují 267,5 miliardy Kč. Všechny zdravotní pojišťovny pro letošek počítají s tím, že za léčení svých klientů zaplatí víc než loni. Celkem výdaje na zdravotní služby vzrostou o 15,5 miliardy korun. Peníze půjdou zejména na navýšení platů ve zdravotnictví.

"Přestože je v ČR nízká nezaměstnanost a ekonomika prožívá velký boom, systém veřejného zdravotního pojištění nevytváří žádné rezervy. Současně s tím dynamicky rostou výdaje. To znamená, že způsob, jakým zdravotnictví dnes hospodaří, není udržitelný ani ve střednědobém, natož v dlouhodobém horizontu. Jinými slovy lze říct, že finance ve zdravotnictví velmi brzy dojdou, a to i v nereálně optimistickém scénáři, kdy by česká ekonomika měla dál růst současným tempem," upozornil Křeček.

Zdravotní pojišťovny studie hodnotila v osmi kritériích. Analyzovala například, na kolik dnů proplácení zdravotní péče mají pojišťovny peníze. Zaměřila se i na výši výdajů na preventivní programy a zjistila, že právě v tomto ukazateli se jednotlivé pojišťovny výrazně liší. "Prostřednictvím Indexu zdraví zdravotních pojišťoven chceme dávat pojištěncům jedno z vodítek, podle kterého se můžou orientovat při výběru zdravotní pojišťovny," sdělila ředitelka platformy Kateřina Polcrová.

"Vedle finančního zdraví je pro výběr zdravotní pojišťovny zásadní zejména to, jakou péči pojišťovna pro klienty nasmlouvala ve své síti zdravotnických zařízení, jaká je kvalita jejího klientského servisu nebo jaké má preventivní programy," uvedl expert na zdravotnické právo Ondřej Dostál z advokátní kanceláře PwC Legal.

V nejlepším finančním zdraví je Oborová zdravotní pojišťovna, následují Zaměstnanecká pojišťovna Škoda a Revírní bratrská pokladna.

Témata:  zdravotní pojištění zdravotní pojišťovny zdravotnictví

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:48

Sloužil 40 dní po smrti Navalného mši, Putinův spojenec kněze suspenodval

Ruská pravoslavná církev suspendovala kněze, který vedl smuteční mši za zesnulého kritika Kremlu Alexeje Navalného, ​​uvádí se v dekretu zveřejněném v úterý.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy