Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čeští vojáci převzali medaile za zahraniční mise

Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Česká armáda na akci Bahna. Autor: nadporučice Lucie Masaříková
Foto: Army.cz

Praha - Při slavnostním aktu na pražském Vítkově dnes přebralo ocenění 70 českých vojáků. Medaile dostala i jednotka, která se vrátila z půlročního působení v Mali, kde zachraňovala hosty hotelu napadeného teroristy. Část z nich dostala odznak za bojový kontakt s nepřítelem. Oceněna byla i Adéla Stavělová, která v české armádě působí jako zdravotní sestra.

Zpět do ČR se vrátili také vojáci působící v misích v Afghánistánu, Itálii, Kosovu nebo ve Velké Británii. Jednotce působící v Mali velel Bedřich Hýža. Čeští vojáci měli za úkol střežit velitelství mise Evropské unie, výcvik maliských vojáků a také sestavovat tým rychlé reakce vyčleněný pro zásah v případě incidentu nebo nehody. Právě tento tým byl vyslán do hotelového resortu, který napadli teroristé. Čeští vojáci se na místo dostali mezi prvními.

"Náš tým, který tam přijel, zjistil, že střelba nebyla vedena náhodně, ale do zaměstnanců, hotelových hostů. Takže museli zasáhnout," poznamenal Hýža. Společně s kolegy z dalších armád se jim podařilo zachránit asi tři desítky lidí. Při útoku zemřelo podle dřívějších informací devět lidí včetně čtyř útočníků.

"Naši vojáci tam prostě zafungovali skvěle. Potom se to projeví tak, že máme třeba setkání ministrů obrany v Bruselu a tam za vámi někdo přijde, podá vám ruku a poklepe po rameni a řekne: Ti vaši kluci opravdu udělali velkou věc. A je to třeba ministr obrany Velké Británie nebo ministryně obrany Spolkové republiky Německo," řekl ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Zdravotní sestra Stavělová byla uplynulý půlrok nasazena na operaci Sophia, kterou vede Evropská unie ve Středomoří proti pašerákům lidí. "Ze začátku jsem se musela vyrovnat s mořskou nemocí a poté také s uzavřeným prostorem, na který nejsme zvyklí, protože jsme zvyklí operovat v našich podmínkách, hlavně v lese, v přírodě, v otevřeném prostranství," poznamenala.

Témata:  Armáda České Republiky Martin Stropnický Mali

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy