Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do voleb zbývá měsíc. Někteří se do Sněmovny asi nepodívají

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Někteří nynější poslanci nemají obhajobu mandátu v říjnových parlamentních volbách vzhledem k umístění na kandidátkách jistou. Budou muset spoléhat na přednostní hlasy.

Trojice nynějších zákonodárců se znovu uchází o mandát dokonce až z posledního místa listin, které jsou zveřejněny na volebním serveru.

Stejně jako před čtyřmi lety budou muset zabojovat o přednostní hlasy například Marek Benda z ODS, Milan Brázdil z ANO a další poslanec ANO Miloš Babiš. Benda i Brázdil ale mají v letošních volbách lepší pozici než minule, kdy se do dolní komory dostali až z desátého místa kandidátek. Brázdil dokonce pokořil všech devět kolegů, které před sebou měl. Nyní budou Benda v Praze a Brázdil v Olomouckém kraji dobývat dolní komoru shodně ze šesté pozice.

Majitel autosalonu ve středočeských Mnichovicích Babiš by letos musel zopakovat skok na volitelné místo z 13. příčky na listině, když před čtyřmi lety ho voliči posunuli kroužky až na místo první. Obdobný kousek, aby zůstali poslanci, by se musel povést Josefu Zahradníčkovi na Vysočině a Josefu Šenfeldovi v Ústeckém kraji. Zahradníček se nachází znovu na šestém místě kandidátky, Šenfeld klesl o jednu pozici na sedmou.

Nejisté šance na opětovné zvolení mají třeba bývalí ministři průmyslu a obchodu Jan Mládek v Jihočeském kraji a Milan Urban ve středních Čechách (oba ČSSD), někdejší ministryně spravedlnosti za ANO Helena Válková v hlavním městě a Miroslav Grebeníček (KSČM) na jižní Moravě. Mládek, Urban i Válková jsou shodně na sedmém místě, Grebeníček na šestém.

Mandát by nemuseli obhájit kvůli pozici na kandidátkách například ani bývalý moderátor Stanislav Berkovec a televizní reportér Zdeněk Soukup (oba ANO). Místo v dolní komoře nemá jisté také například místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, jež se o mandát uchází ve Středočeském kraji v podstatě z hraničního pátého místa, nebo Jaroslav Krákora na ústecké listině ČSSD.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky volby 2017

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Petr Fiala ve volebním štábu Petra Pavla

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají.